10 restorana zbog kojih je život lijep, a prejedanje opravdano

restorana

Hrvatska gastro ponuda zaista je impresivna, no ponekad nam se čini i da više ide na kvantitetu, nego na kvalitetu. Ipak, postoje oni “biseri” zbog kojih vam bude drago da ste živi. S obzirom da sam veliki gurman, nekako sve u životu dogovaram i ravnam po tome što ću jesti te ima li kakav restoran u blizini, pa vam predstavljam svoj popis 10 mjesta od kojih je svako posebno po nečemu.

1. Tabasco (Dubrovnik) – pizza snova
Što reći? Ovu pizzeriju stavljam na prvo mjesto jer smatram da je pizza viđena kao tako banalno jelo, a opet toliko je teško pojesti dobru pizzu. Od tijesta, koje nije ni predebelo ni pretanko (vodeno), do sastojaka koji su zaista vrhunske kvalitete, ova pizza ostat će vam u pamćenju toliko da ćete, umjesto isprobavanja raznih ribljih specijaliteta, jednostavno stalno htjeti ići tamo. Preporučam pizzu “budžola”, no najposebniji sastojak ipak je sir, koji daje poseban “šmek” cijelom jelu. Uz to, zaboravite Coca-Colu, popijte pivu.

restorana

2. Kvaka (Karlovac) – vrhunska riba po “smiješnim” cijenama
Kad mi netko spomene Karlovac, odmah se sjetim onog stiha Kawasaki 3p-a “Je li itko ikad stao u Karlovcu?”. E pa, ako niste, dat ću vam razlog da to učinite. Nekima je restoran Kvaka, smješten tik uz rijeku Kupu u prekrasnoj hladovini, poznat kao kultni restoran, a neki su tamo ipak nedavno bili prvi puta. Ljupko izgleda, lokacija je divna, ali meni će vas oduševiti. Bez obzira jedu li vam se žablji kraci, riječna ili morska riba, roštilj ili jednostavno juha, ovaj restoran ima svega. Klopa je stvarno ukusna, a cijene su pomalo “smiješne”, tako da o tome uopće ne trebate razmišljati. Nemojte očekivati “kerefeke”, ovo je jednostavna hrana s dušom.

3. Gustolato (Varaždin) – jedini pravi okus pistacija
Želite li jesti kolače, ovu slastičarnu zaboravite. Nema ih. Odnosno, da ne lažem, imate nekoliko vrsta malih tortica u stilu panacotte, ali to je to. Ono po čemu je ova slastičarna vrhunska je sladoled. Imaju 30-ak vrsta okusa, a sladoled je nevjerojatno kremast. Ako volite pistacio, OBAVEZNO ga naručite, jer je ovo jedini sladoled koji sam ikad probala, a koji ima baš pravi okus pistacija (ne onaj kiseli). Naručite li čokoladni preljev, preporučam bijelu čokoladu, koja također ima okus one prave “Milka” bijele čokolade, a ne nešto razvodnjeno i nedefinirano.

4. Gladne oči (Zagreb) – najbolji tarator ikad
Sesvete ne moraju imati mnogo, ali imaju “Gladne oči”. Roštilj je standardno dobar, porcije odlične, ali sve to nije toliko bitno koliko činjenica da imaju najbolji tarator (krastavci u vrhnju s češnjakom) koji sam jela. Bolji i od onoga koji mi radimo kod kuće. Kremasto vrhnje, idealna doza češnjaka i naravno krastavci koji nisu gorki… možete se već od toga najesti, ako naručite prerano. Ambijent u redu, ma sve u redu, ali ako ste usput, a niste gladni, naručite makar pivu i taj tarator. Ništa što se dogodi poslije nije bitno, isplatit će se.

5. OXBO (Zagreb) – tako iznenađujuće nepretenciozno
Tjedan restorana zamišljen je kao divna stvar, no često razočara. Ovoga puta, jedno od tih “fancy” mjesta, OXBO u Hiltonu, nije razočaralo. Dapače, restoran mi je otkriće. Palenta s mascarponeom, češnjakom i gljivama, pohani file pastrve i toplo-hladno odlična su kombinacija. Imaju i fantastičan tiramisu od banane te juhu od luka sa zapečenim kruhom i sirom. Oduševio me ambijent, osoblje i živa muzika, tako divna, a tako nenapadna. Zapravo nakon posjeta ovom restoranu ostaje samo jedan utisak – opuštena uživancija.

6. Gušti (Zadar) – najveće iznenađenje ikad
Iako navodno ima više lokacija, mi smo naišli na onu koja se nalazi na izlazu iz grada i izgleda kao običan fast food. Zapravo smo na prvu pomislili da je riječ o dostavi i da ni ne možemo naručiti pizzu za tamo, no mogli smo. Reći ću samo – umak od rajčice, sir, pršut i rukola. Naravno da vas uvijek najviše oduševe mjesta koja najmanje reprezentativno izgledaju. Ova pizza gotovo je u rangu one s prvog mjesta, a uzmete li u obzir činjenicu da je Zadar najprecjenjenije mjesto kad je jelo (a i podosta drugoga) u pitanju, ova pizza može postati razlog povratka onima koji mu uporno daju šansu za šansom, ali ih svaki put razočara.

7. Batak Grill (Zagreb) – porcije za plakati od sreće
Također, više lokacija u gradu, ali ja sam isprobala onu na Kvatriću. Simpatično osoblje, lijep ambijent, ali hrana je ono po što dolazite kada dolazite na ovakva mjesta. Porcije su impresivne, hrana ima okus, što je kod roštilja u pojedinim restoranima ponekad teško reći, a ujedno imaju i drugo po redu najbolje gravče na tavče koje sam jela vani. Cijene solidne, miješano meso vrhunsko, a pohane paprike prekrasne. Svatko naučen na malo “težu”, balkansku hranu koju najbolje priprema upravo on kod kuće, bit će ovdje i više nego zadovoljan.

8. Tvornica pljeskavica Kosta (Zagreb) – najbolje gravče na tavče
Iako je poznat, kao što i ime nalaže, po pljeskavicama, ovo je mjesto s najboljim “gravčetom” koje sam jela vani (jer naravno mi kod kuće radimo najbolje). Bivša “Flanjka” i dalje ima jednako malo kvadrata, ali to vam nimalo ne smeta jer gazda sve nadoknađuje simpatičnim razgovorom, a o hrani da ne pričam. Nakon jela vjerojatno će vam trebati kolica za izvest vas van, jer ne možete prestati jesti, a gurmanska pljeskavica punjena je kajmakom i špekom, pa kad je već bal…

9. Dolce Vita (Dubrovnik) – jedine prave palačinke
Rijetko kada negdje dobijem dobre palačinke. Uglavnom su standardne, ali kod palačinki iz Dolce Vite, koja se usput rečeno nalazi praktički na Stradunu, ništa nije standardno. Prostor je ispod prosječan, unutra je 100 stupnjeva, a možda i ne nađete mjesto za sjest, ali palačinke… Porcija od samo 20-ak kuna sadrži dvije palačnike, a ja sam pohlepna naravno morala naručiti one koje u sebi imaju SVE. Od kikirikija, čokolade, karamele, šlaga… Rezultat? Pojela sam samo jednu jer su toliko pune i zasitne da dvoje komotno može pojesti jednu porciju. Tako jeftino, što je za lokaciju neobično, a tako savršeno.

restorana

10. Park Club (Hvar) – maestralan doručak
Ovo je u biti kafić i noćni bar, koji ujutro pokazuje svoju čar na način na koji ja najviše volim – hranom. Uopće nemojte praviti doručak kod kuće, jednostavno uzmite 50-ak kuna i uputite se tamo. Uz kavu naručite kajganu sa šunkom, preprženim cherry rajčicama i domaćim, vrelim pogačicama (kukuruzne i sa sjemenkama). Nakon toga, pojedite najukusniji croissant s marmeladom koji u Hrvatskoj možete pojesti (a da nije onaj iz Lidla), koji do vas također stiže vreo i svjež. Uz to, nalazite se u centru najljepšeg gradića na našoj obali. Što više čovjek može poželjeti?