10 trikova za pečenje kolača

kako smršaviti

Kako za sve postoje trikovi, tako i vaši kolači i torte uz nekoliko savjeta mogu biti bolji, ukusniji – savršeni… Da se tope u ustima i da svatko hoće još jedan komad.

Škicnite trikove koje vam otkrivamo!

1. Folija za oblike

Svemoguća folija ima razne namjene. Primjerice – uz pomoć debelog komada folije unutar svog kalupa za torte možete napraviti oblik koji želite i smjesu uliti unutra. Uskoro se bliži Valentinovo pa bi jedno čokoladno srce kao vaših ruku djelo bilo pun pogodak.

2. Rok trajanja

Svojim nedavno napravljenim kolačima možete produljiti rok trajanja ako u kutiju s njima stavite pola narezane jabuke. Zbog održavanja vlažnosti, duže će ostati svježi i ukusni.

3. Rezanje torte

Znate onaj trenutak kad iz pećnice izvadite savršen biskvit, a onda ga treba prerezati. Nož zna raskomadati vaše umjetničko kulinarsko djelo, zato bolje upotrijebite zubni konac. Samo odrežite veći komad konca i provucite kroz biskvit – dobit ćete dva jednaka i lijepa komada spremna za nadijevanje.

4. Šećer za sir

Ako ste napravili prefinuuuuuuu tortu od sira, duže će vam ostati svježa ako u spremnik uz nju stavite dvije kocke šećera.

5. Nedostaje jaje

Taman ste pripremili sve sastojke za slatki desert i shvatili da vam nedostaje jedno jaje, a trgovina više ne radi. Nadomjestak je neutralni ocat ako ga kojim slučajem imate u svom domaćinstvu.

6. Neka se ne lijepi

Kako vam se torta ili kolači ne bi lijepili za stranice kalupa, potrebno ih je namazati maslacem i pobrašniti, i stranice i dno posude.

7. Miješanje po receptu

Ako vam u receptu piše kako biste trebali određenu smjesu miješati ručno, nemojte nikako pribjeći olakšanju uz pomoć miksera jer na tan način kvarite željenu kompaktnost smjesa. Odvojite si neko vrijeme i ručno pripremite vašu smjesu – kolači će biti za prste polizati.

8. Nestašni bjelanjci

Koliko god tučete bjelanjke, snijeg nikako da postane kompaktan? E pa, ako u njega dodate malo gustina ili par kapi limuna ubrzo će biti – savršen.

9. Čokoladni savjet

Kako vam glazura od čokolade ne bi popucala te narušila ukupan dojam, u smjesu dodajte jednu žlicu jogurta – torta će vam biti i ukusna i spremna za izložbu pred vašim ukućanima.

10. Savršena glazura

Za tortu kao iz slastičarne, ali domaću i finu, ali s posebnim natpisom – potrebno je napraviti savršenu glazuru koja će biti u funkciji dekoracije, a evo i kako. Smjesu za glazuru, kojom ćete ispisivati “Sretan rođendan” ili pak njegovo ime, stavite u tuljac od aluminijske folije te željeni natpis ispišite na papir za pečenje koji ste ranije izrezali u dimenzijama vaše torte. Nakon toga ispisanu glazuru ostavite da stoji u hladnjaku pola sata. Nakon toga lagano ćete natpis odvojiti s masnog papira i bez problema ga prebaciti na tortu. Svi će se čuditi vašoj prekrasno dekoriranoj torti, a vi se možete samo nasmijati i reći kako su to tajne velikih majstora kuhinje.