Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Nizvodno Dunavom od Osijeka do Sremskih Karlovaca

Vrhunska vina, odlične rakije, sjajne gurmanske priče, bogata kulturna baština, prekrasna priroda, nasmijani i topli ljudi – doživite Podunavlje s obje strane granice.

„Vrlo je teško stranom gostu objasniti da Slavonija nije ni Slovenija ni Slovakia. Njima to zvuči potpuno isto. Kada prvi puta dolaze u Osijek o Slavoniji ne znaju gotovo ništa, ali obavezno pitaju gdje je tu Dunav“, kaže Vlado Poznić, vlasnik Maksi Tour agencije. Gotovo da nema stranog gosta koji posjeti njegov šarmantni hotel Maksimilian u osječkoj Tvrđi, a da ga Vlado ne vodi dvadesetak kilometara od Osijeka na ušće Drave u Dunav ili u Park prirode Kopački rit, nezaobilazno odredište osobito atraktivno u toplijem dijelu godine.

Na samom rubu parka prirode smješteno je Kopačevo, pitomo baranjsko selo s većinskim mađarskim stanovništvom koje živi od proizvodnje voća, povrća i naravno ribarstva, pa je tu fiš – obilato začinjen crvenom paprikom kako je i red u mađarskoj kulinarskoj tradiciji – najtraženiji specijalitet. No uz dobru graševinu s potpisom neke od baranjskih vinarija to vas uopće neće smetati.
Danas je Baranja poznatija po sjajnim vinima nego po Dunavu, iako se jedno i drugo izvrsno nadopunjuju. To će potvrditi i direktorica TZ Osječko-baranjske županije koja kaže da Dunav kao pojam nije dovoljno iskorišten u Hrvatskoj, a riječ je o jednom od najvećih europskih brendova.

„To su itekako prepoznale zemlje poput Austrije, Njemačke, Mađarske i Srbije“, kaže Ivana koja je u županijsku turističku zajednicu došla iz Županijske razvojne agencije. Tamo je vodila projekt „Central Danube Tour – – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava“, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Prekograničnom suradnjom udružilo se hrvatsko i vojvođansko Podunavlje i tržištu ponudilo najbolje od turističke ponude. U to se mogu uvjeriti svi koji slijede tok Dunava nešto malo dalje Osijeka do Sremskih Karlovaca u Vojvodini.

Dunav u Hrvatsku ulazi u Batini, a izlazi u Iloku

Dunav u Hrvatsku ulazi u Batini, mjestu na granici s Mađarskom i Srbijom, poznatom po monumentalnom Augustinčićevom spomeniku, ali i renomiranoj vinariji Kalazić. A kad smo već kod vina, neizostavni dio turističke ponude su stari podrum i nepregledni vinogradi Belja na koje puca pogled s najvišeg vidikovca na Banskom brdu. Specifične baranjske surduke – ceste koje na bočnim stranama krase jedinstveni podrumi gatori, otkrit ćete u Zmajevcu, mjestu koje je posljednjih godina osim po sjajnim vinima poput onih vinarije Josić, postalo poznato po Vinskom maratonu koji u rujnu okupi nekoliko tisuća ljudi.

Nastavite li slijediti tok Dunava prema Vukovaru, ne propustite posjet vinariji Brzica u Erdutu, ne samo zbog dobrih vina nego i najljepšeg pogleda na rijeku, koja u ovom vinskom mjestu kreira poznati erdutski meandar.

Obala Dunava od Vukovara do Iloka promenada je najljepših dvoraca, muzeja i utvrda, a vožnja turističkim brodom u Vukovaru poseban je doživljaj. Obavezno morate posjetiti Muzej vučedolske kulture, jedan od najatraktivnijih u ovom dijelu Europe, u restoranu iločkog hotela Dunav s Michelinovom preporukom naručite fiš bez kosti, a na Iločkoj vinskoj cesti uživajte u najboljem tramincu ikada.

 

Novi Sad, grad dobre vibre i Sremski Karlovci meka kulture

Nije stvar samo u Exitu, ima nešto magično u tom gradu što vas opušta. Šetnja njegovim ulicama, neizostavni šoping, posjet pokojem muzeju i kava na Petrovaradinskoj tvrđavi i opet Dunav. To je Novi Sad, prepun šarmantnih urbanih kafića, od kojih ćemo ovoga puta izdvojiti Rakia bar, mjesto koje morate posjetiti i ako niste rakijaš. Vlasnik je Mirko Veselinović, koji će vas preko dana dočekati u podrumu Benišek-Veselinović u svojoj obiteljskoj kući u Sremskim Karlovcima.

U njemu s partnerom proizvodi odlične rakije i vina. Osim po sjajnim vinarijama, među kojima se ističe Vinum, Sremski Karlovci poznati su i po proizvodnji bermeta, ali i bogatoj kulturnoj baštini. Uz Sabornu pravoslavnu crkvu sv. Nikole, najatraktivnija je zgrada Karlovačke gimnazije – najstarije i najprestižnije srpske škole. Ako niste znali tu je i Kapela Gospe od mira u kojoj je 1699. potpisan čuveni „Karlovački mir“ između Svete alijansa i Turske. Ljubitelji vina otići će dalje do Iriga, a na putu prema tom vinskom gradiću ne propustite posjet Krušedolu, jednom od najznačajnijih fruškogorskih manastira.

Ne propustite

Gastronomija

Vrhunska vina spajaju naizgled nespojivo, šire vidike, pomiču granice i otkrivaju nove, jedinstvene priče.

Duh i tijelo

U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

Događanja

Druženje u centru Zagreba s Bakom Jelom i ličkim specijalitetima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.