20% žena pati od bolnih menstruacija

Za vrijeme menstruacije žene se često boje izraziti bol koju ona nanosi, kako ne bi bile stigmatizirane kao preosjetljive, dramatične i slično, pa trpe u tišini. Dismenoreja ili bolna menstruacija je vrlo učestali ginekološki poremećaj među ženama reproduktivne dobi, a najviše pogađa adolescentice.

Dismenoreja je ginekološko zdravstveno stanje, kako kaže definicija, koje karakteriziraju bolovi tijekom menstruacije koji ometaju svakodnevne aktivnosti. Glavni simptom dismenoreje je bol koncentrirana u donjem dijelu trbuha, u području pupka ili suprapubičnoj regiji trbuha. Također, bol se može osjetiti u desnom ili lijevom dijelu trbuha odnosno bedrima i donjem dijelu leđa.

Simptomi koji se često javljaju uz menstrualne grčeve uključuju:

  • Mučninu i povraćanje
  • Proljev ili zatvor
  • Glavobolju
  • Vrtoglavicu i dezorijentiranost
  • Preosjetljivost na zvuk, svjetlo, miris i dodir
  • Nesvjestica i umor

20% žena pati

Profesor s londonskog Sveučilišta, John Gullebaud rekao je za Quartz da pacijenti opisuju menstrualne grčeve jednako bolnima kao srčani udar. Bolovi su toliko jaki da bi žene mlađe od 30 godina trebale dobiti slobodne dane s posla, jer istraživanje pokazuje da 20 posto žena menstruacija sprječava da obavljaju svoje svakodnevne zadatke kako treba, kaže američka Academy of Family Physicians.

Bolne se menstruacije najčešće pojavljuju kod žena koje su prvu menstruaciju dobile prije 11. godine, imaju jače krvarenje, koje su pretile ili nešto deblje građe, puše cigarete i piju alkohol i koje nikada nisu bile trudne.

Redovito vježbanje smanjuje menstrualne simptome

Odgovarajuća prehrana može povoljno utjecati na smanjenje boli. Primjerice, istraživanje iz 2003. godine pokazalo je kako je vegetarijanska prehrana korisna kod ublažavanja dismenoreje. Vegetarijanska prehrana s niskim sadržajem masti smanjila je trajanje i intenzitet dismenoreje u usporedbi s placebo pilulom. Redovita tjelovježba, koja nije nužno aerobna, također pomaže smanjiti menstrualne simptome. Iskustvo žena koje vježbaju pokazuje kako im tjelovježba smanjuje intenzitet boli, međutim to je teško ispitati istraživanjem jer ne postoji odgovarajući placebo učinak s kojim bi se učinak tjelovježbe usporedio.

U jednom istraživanju koje je rađeno na 50 žena koje pate od primarne dismenoreje utvrđeno je da nakon terapije magnezijem nakon 6 mjeseci došlo do smirivanja bolnih menstruacija.

Izvori: Bljesak.info; Ordinacija.hr, zdravakrava.24sata.hr