Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

3 namirnice za učinkovitu pomoć kod dijabetesa

I dijabetes, baš kao i svaku drugu bolest, možete liječiti – na prirodan način.

I dijabetes, baš kao i svaku drugu bolest, možete liječiti – na prirodan način. U svoju prehranu, osim integralnih žitarica i mahunarki, svakako uvrstite i ove tri biljne namirnice koje izvrsno reguliraju glukozu u krvi – to su lan, bamija ili okra i kopar.

Ove tri biljke imaju niski glikemički indeks, sprječavaju pojavu upalnih stanja i otpornosti na inzulin. Osim toga bogate su vitaminima i mineralima te pridonose zdravom gubitku kilograma.

1. Lanene sjemenke

Osobe koje imaju stanje predijabetesa, odnosno poremećaj tolerancije glukoze, svakako bi trebale konzumirati lan. Naime, antioksidansi u lanenim sjemenkama sprečavaju upalna stanja i otpornost na inzulin te tako štite od dijabetesa.

Ove zdrave sjemenke obiluju alfa-linolenskom kiselinom, koja spada među omega-3 masne kiseline. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama dokazano povećava osjetljivost na inzulin.

Studija provedena 2016. godine pokazala je djelotvornost lanenih sjemenki kod dijabetesa tipa 1 i 2. Lan također snižava razine hemoglobina A1c, na koji je vezana glukoza, kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Konzumacijom lanenih sjemenki dijabetičari mogu sniziti i postprandijalnu glukozu, odnosno razinu šećera u krvi poslije obroka, za čak 28 posto!

Primjena

  • Lanene sjemenke možete dodavati u povrtna jela i salate ili ih umiješati u Smoothie i bezglutenski kruh.
  • Preporučuje se konzumacija 1-2 žlice mljevenih lanenih sjemenki na dan.

2. Bamija ili okra

Ovo izuzetno zdravo povrće uravnotežuje glukozu u krvi, pa se smatra superhranom za dijabetičare. Zbog izgleda bamiju nazivaju i „damini prsti“. Sadrži malo kalorija – na 100 grama ima svega 30 kcal.

Bamija ima nizak glikemijski indeks te je prava riznica vitamina i minerala. Obiluje vitaminom C, koji snaži imunitet.

Osobe oboljele od dijabetesa sklonije su i brojnim drugim oboljenjima pa je izuzetno važno da ojačaju obrambeni sustav organizma. Budući da obiluje vlaknima, bamija usporava apsorpciju glukoze u crijevima te smanjuje razinu šećera u krvi nakon obroka.

Bamija ili okra pomaže kod:

  • dijabetesa tipa 1 i 2
  • gestacijskog dijabetesa (šećerne bolesti tijekom trudnoće)

Ovo povrće pomaže metabolizmu ugljikohidrata zahvaljujući enzimima koje sadrži. Također, potiče rad beta-stanica u gušterači koje su odgovorne za proizvodnju inzulina.

Primjena

  • Bamiju možete jesti kuhanu. Dodajte joj prstohvat soli i iscijeđenu polovicu limuna radi boljeg okusa.
  • Možete si pripremiti i vodu s bamijom: narežite bamiju na komadiće, stavite je u vodu, poklopite i ostavite preko noći. Ujutro popijte vodu. Ova voda pomoći će vam da regulirate razinu glukoze u krvi.

3. Kopar

Stari Grci, Rimljani i Arapi ovu su mediteransku biljku koristili u ljekovite svrhe, ali su je konzumirali i kao začin. Kopar ima nizak glikemijski indeks te obiluje mineralima i vitaminima, kao i zdravim fitonutrijentima.

Izvrstan je podizač imunosnog sustava te pridonosi boljem radu crijeva. Lišće i sjemenke ove biljke pomažu u kontroli razina glukoze u krvi. Prema riječima američkog botaničara dr. Jamesa Dukea, kopar sadrži 70 različitih biljnih tvari koje mogu pomoći kod dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt lišća kopra pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 koji je nastao kao posljedica uzimanja steroidnih lijekova.

Primjena

  • Pripremite si sok od lišća kopra. Dobro isperite šaku svježeg kopra, stavite je u blender pa izmiksajte na najvećoj brzini. Pijte sok ujutro ili navečer uz dodatak prstohvata soli i polovice iscijeđenog limuna radi boljeg okusa.
  • Također, svježi kopar možete dodavati u povrtne juhe, salate, rižu i druga jela.
  • Kad je riječ o sjemenkama, možete ih žvakati ili samljeti u prah pa dodavati u svoja jela.

Čak i ako nemate dijabetes, konzumirajte ovaj zdravi začin kako biste držali pod kontrolom razine glukoze u krvi.

Ostale biljke koje pomažu kod dijabetesa:

  • bosiljak
  • ružmarin
  • kadulja
  • borovnica
  • kamilica
  • cimet
  • maslačak
  • koromač
  • češnjak
  • đumbir
  • metvica

Savjet više

Kod dijabetesa je vrlo važno iz prehrane izbaciti rafinirane žitarice i bijeli šećer kako biste uravnotežili razinu šećera u krvi.

Izvor Alternativa za Vas

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Zdravstveni karton

Jabučni ocat prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Zdravstveni karton

Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe? No, ta je biljka daleko više od običnog začina.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.