3 odlične knjige samopomoći za vedriji ulazak u 2018.

Dobrodošli u siječanjske književne preporuke! Euforija se polako smanjuje, svi se pomalo budimo iz ludog sna prosinca i njegova kraja – „najluđe noći“. Neki lako uskoče u nove cipele, ali ima i onih koji ovu promjenu podnose malo teže. Kako biste godinu započeli s pozitivom, preporučujemo vam tri super naslova koja se bave emocijama i mogu nam dobro poslužiti kao vodiči kroz prašumu početka godine. Sva tri knjige su nove, objavljene prošli mjesec, a različitost njihovih pristupa blagostanju pravo je malo bogatstvo. Pogledajmo o čemu se radi.

Tišina u doba buke – Erling Kagge

Erling Kagge norveški je istraživač i čovjek koji je osvojio Južni i Sjeverni pol – potpuno sam. Osim tih avantura, upustio se i u osvajanje Mt. Everesta, također sam. Ta putovanja pružila su mu bezbrojne mogućnosti da spozna vrijednost tišine u životu čovjeka. U ovoj malenoj knjizi, ali velikom bestseleru, Kagge nam pokušava odgovoriti na pitanja što je tišina, gdje se nalazi i zašto je važna. Pisana je pripovjedačkim stilom iskusna čovjeka koji zna o čemu priča, a crtice iz života autora često su vrlo smiješne. Zabavna je i mudra, a poruka koju prenosi iznimno je važna u ovom vremenu sulude brzine i bjesomučne komunikacije. (Profil, 69,00 kn).

Moj novi život – Lucia Giovannini

Nema bolje self-help knjige za započeti godinu od ove. „Moj novi život“ je vrlo praktičan priručnik za ostvarivanje snova i rješavanje strahova koji nas sputavaju. Tehnike kojima se autorica koristi u knjizi nastale su na temelju osobnog iskustva prikupljenog u četrdeset godina duhovnog i psihološkog istraživanja. Pristup je prilično sveobuhvatan spoj Istoka i Zapada, logike i intuicije, tisućljetne mudrosti i novijih znanstvenih otkrića. Posebna vrijednost knjige je u tome što vam pruža veliki broj tehnika i metoda te od vas traži da se potrudite. Dakle, knjiga je vrlo praktična. Sada kad smo na novom početku svega, iskoristite tu snagu mudro. (Znanje, 99,00 kn).

Kako učiti iz pogrešaka – Matthew Syed

Ljudi koji su postigli veliki uspjeh u životu mogu uvijek ističu jednu važnu stvar: kako biste uspjeli, morate proživjeti puno padova i neuspjeha. Razmislite li malo o tome, shvatit ćete da se upravo na neuspjesima najbolje uči jer pogreške znače da ste nešto barem pokušali. Ako stojite ukopani u mjestu, činit ćete malo grešaka, ali nećete ništa niti postići. Autor knjige proučio je mnoge uspješne tvrtke i pojedince te nam na zanimljiv način prenosi svoje zaključke, izlažući svoj način razmišljanja koji naziva „Black Box Thinking“. Da, nužno je činiti pogreške, ali suludo bi ih bilo ponavljati bez ikakva smisla. Knjiga koja će vas natjerati da se pouzdate u sebe i svoje nesavršenosti. (Mozaik, 139,00 kn).

Autor B.M.