5 stvari koje morate vidjeti u Kranjskoj Gori

Kroz sva godišnja doba, Kranjska Gora nudi pregršt sadržaja za prekrasne biciklističke ture, za ugodna pješačenja, a i planinarenja. Priroda je neopisiva – prekrasni slapovi, stazice uz rijeke i potoke, a odmor možete iskoristiti za isprobavanje autohtone kuhinje“ riječi su Marija Valentića koji je svoj zimski odmor odlučio provesti upravo u Kranjskoj Gori.

Svoje oduševljenje ambijentom, prirodom, svim mogućnostima kojima Kranjska Gora pruža ni malo ne skriva, a još jedan veliki plus je blizina od Zagreba. Upravo smo vam iz tog razloga odlučili ispitati Maria koje su to top pet stvari koje jednostavno morate vidjeti ili isprobati na svom izletu u Kranjsku Goru.

Slap Peričnik. Provozati se biciklom ili za one manje avanturističkog duha, odvesti se autom do slapa Peričnik. Ako idete autom, možete se odvesti do Koče pri Peričniku te onda imate 15-ak minuta lagane šetnjice do uistinu čarobnog slapa Peričnik koji je tako divan kroz sva godišnja doba. Ljeti se može čak prohodati iza njega i zaista je iskustvo koje trebate doživjeti. Još bolja stvar je da tu cijelu turu možete napraviti s djecom.

IMG-20170113-WA0023

Zelenci – izvor Save. Prošetati se ili provozati biciklom od Kranjske Gore do Rateča koje je najhladnije mjesto u Sloveniji, kao i zadnje selo do Italije. Osim što ćete uživati prelijepom biciklističkom stazom koja ide sve do Rateče, na tome putu posjetite i prirodni rezervat Zelenci koji je ujedno i izvor rijeke Save.

Slap Martuljek. S obzirom na to da je Kranjska Gora savršena za ljubitelje biciklizma, još jedna tura je provozati se do Gozd Martuljka, sela prije Kranjske Gore. Na putu ćete u jednom dijelu skrenuti s puteljka u šumicu, svega par minuta vožnje, ostaviti tamo bicikl te prošetati prekrasnom stazom do Brunarice Pri Ignotu. Na tom putu koji ide uz planinski potok ćete naići na slap Martuljak koji je čaroban. Staza nije zahtjevna te možete ići i s klincima.

Martuljekzimi

Prekmurska gibanica. U odmoru od svih sportskih aktivnosti savjetujem vam pojesti prekmursku gibanicu u kavani Ramada hotela, u samom centru Kranjske Gore. Moja preporuka je ova delicija, no imat ćete mnoštvo izbora iz njihove domaće proizvodnje.

Ramada prekmurska

Belopeška jezera i Srednji Vrh. Must seen su dva prekrasna jezera – Belopeška jezera, a za samo 15 minuta vožnje od Kranjske Gore uživat ćete i diviti se prirodi. Također je tu još jedno selo, Srednji Vrh, koji ima domaću proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda te vam preporučujem probati skutu, albumenski sir i/ili voćni jogurt s bio borovnicama.

 

Anja Mihaljević