Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

5 tajni najukusnijeg kuhanog vina

Crno ili bijelo vino, što birate? Može oboje, zašto ne!

Crno ili bijelo vino, što birate? Može oboje, zašto ne! Posjetom Viškoj priči otkrili smo da obožavamo i jedno i drugo, jer nas je ukusno kuhano vino oborilo s nogu. Minimalizam dodataka, miris pravog vina i dašak Visa u svakom gutljaju, ono što i vi možete iskusiti ovih blagdana. Nakon uživanja, ostali smo još malo guštati u pogači i smokvenjacima, istovremeno zapisujući male tajne sjajnog kuhanog vina.

Kvaliteta prije kvantitete

Svatko može šakom začina prikriti manje kvalitetno vino, te vanilijom, medom ili anisom zamaskirati kiselost. No, malo tko će takvo vino pohvaliti i vratiti se po još. Stoga Viška priča kuha isključivo vina obitelji Lipanović, jedne od viških obitelji kojima je tradicija vinogradarstva i podrumarstva usađena još onda kada je, prije više od stotinu i pedeset godina,  prvi Lipanović došao na ovaj otok i posadio lozu.

Sa začinima lagano

Viška priča vino kuha na tradicionalan način i dodaje mu se isključivo klinčić, cimet, šećer i voda i to u količinama da zadrži prepoznatljivost kvalitete i porijekla vina.

Vino se ne smije prekuhati

Zavrilo je, a što sad? Ostaviti 5 minuta, možda 10? Temperatura se mora spustiti odmah nakon što počne kuhati. Ako to napravimo uživat ćemo u najukusnijem kuhanom vinu.

Začini da, ali treba znati stati

Klinčić i cimet je najbolje staviti u neku propusnu vrećicu kako bi se mogli izvaditi nakon dva tri sata. Nikako ne želimo da vino preuzme previše okusa.

Šećer na kraju

Ali – doslovno. Ne šalimo se. Stručnjaci iz Viške priče pomnim su kombiniranjem i    istraživanjem došli do zaključka kako je šećer u kuhano vino najbolje dodati pri samom kraju. Time arome najviše dolaze do izražaja, a doživljaj postaje maksimalan.

Mi provjerili, a potvrdile tisuće i tisuće posjetitelje zagrebačkog Adventa.

 

No to nije sve, za najmlađe posjetite Adventa u Maksimiru, Viška priča je pripremila besplatne čajeve i slatkiše u subotu i nedjelju 21. i 22. prosinaca.

 

Vidimo se na Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu ili Adventu na Europskom trgu.

Ne propustite

Gastronomija

Ako ćemo biti iskreni, kuhano vino po svakom receptu je dobro stoga smo za vas odabrali nama dva najfinija.

Gastronomija

Grog za prehladu, a jabukovača za potpun blagdanski stol...

Gastronomija

U Viškoj priči na Adventu u Maksimiru, Ledenom parku Tomislavcu i Adventu na Europskom trgu možete probati višku/komišku pogaču, a mi donosimo recept.

Gastronomija

Ovog Adventa, griju nas debele jakne, šalovi i zagrljaji onih koje najviše volimo, ali mi predlažemo i grijanje – najboljim rakijama koje dolaze u...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.