Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
masnih naslaga
masnih naslaga

Budi fit

6 lakih koraka do gubitka masnih naslaga

Vaše tijelo treba tjelovježbu, a mi donosimo i par “perolakih” trikova u prehrani koji će ubrzati put do idealne “linije za plažu”

Koliko god bismo trebale ne osjećati grižnju savjesti jer je sve to normalno, ipak ju osjećamo pri pogledu na one ”šlaufove” oko struka ili masne naslage na bokovima.

E sad, nije potrebno osjećati se loše u svojoj koži kad ovo stanje lako možete promijeniti, ali usput činiti i nešto jako zdravo za organizam. Jer problem “šlaufova” nije samo estetski, on je prije svega indikator lošeg zdravlja i toga da činimo nešto loše za svoje tijelo.

Prvi korak za rješavanje ovog problema jest pokrenut se – upišite fitness, teretanu, krenite na trčanje, plivanje, jogu… Vaše tijelo nužno treba tjelovježbu, a mi vam donosimo i nekoliko “perolakih” trikova u prehrani koji će smanjiti masne naslage i ubrzati put do idealne “linije za plažu”.

1. Grickajte bademe

Kada poželite grickalice, zaboravite na čips ili kokice. U nedavnom istraživanju u Kaliforniji među 65 žena koje su bile na niskokalorijskoj prehrani, istraživači su otkrili da su one koje su zamijenile nezdrave grickalice orašastim plodovima, imale 50% više uspjeha u smanjenju obujma struka, iako su obje skupine unijele jednak broj kalorija.

Naime, orašasti plodovi poput badema bolje su rješenje jer su bogati nezasićenim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima te nas dulje čine sitima, dok čips sadrži znatno više ugljikohidrata i zasićenih masnoća koji omogućavaju nakupljanje masnih naslaga.

2. Napunite se vlaknima

”Hrana koja se sporije probavlja omogućava i sporiji dotok glukoze u krv”, kaže Marie Savard, autorica knjige The Body Shape Solution to Weight Loss and Wellness. Zbog toga se u krvi luči manje inzulina, a manje inzulina smanjuje i skladištenje masnih naslaga na trbuhu i oko struka.

Upravo taj efekt najbolje pružaju biljna vlakna zbog spore probave. Naime, u jednom istraživanju na preko 2.900 osoba, oni koji su konzumirali najviše vlakana imali su znatno manje kilograma i manje razine inzulina u krvi te manji opseg struka od onih koji su jeli najmanje vlakana. Preporuča se barem 25 grama vlakana dnevno, a najviše ih možete pronaći u povrću, voću, grahu, leći, smeđoj riži, integralnom kruhu i žitaricama.

masnih naslaga

3. Zasitite se uz bjelančevine

Gram bjelančevina sadrži jednako kalorija kao i gram ugljikohidrata (a duplo manje od grama masti), ali bjelančevinama treba znatno dulje da se probave, pa i dulje pružaju osjećaj sitosti. Uz to, bjelančevine snižavaju razinu hormona grelina, zaduženog za stimuliranje apetita.

U jednoj danskoj studiji na 60 osoba tijekom 6 mjeseci, otkriveno je da su oni kojima su bjelančevine činile 25% ukupno unešenih kalorija izgubili skoro dvostruko više masnih naslaga od onih kojima su bjelančevine činile svega 12% ukupno unešenih kalorija. Zato uključite porciju bjelančevina u svaki obrok – jaje za doručak, piletina za ručak, jogurt za međuobrok, riba na žaru ili tofu s povrćem za večeru.

4. Preskočite umjetne zaslađivače

Umjetni zaslađivači ometaju sposobnost tijela da regulira unos kalorija kroz osjetilo okusa (tijelo ne dobiva signal da unosi previše slatkog kao što je to slučaj kod konzumacije prirodnih šećera), pa na kraju unesemo znatno više kalorija.

Zato radije odaberite zdravije, prirodne varijante zaslađivača poput meda ili smeđeg šećera.

5. Izbacite barem 1 visokokalorijsku namirnicu iz uobičajene prehrane

Ako eliminirate samo jednu visokokalorijsku namirnicu iz vaše prehrane, poput bogate kave sa šlagom, ili zamijenite topljeni sir i kruh s muslima i mlijekom, možete smanjiti dnevni unos energije za minimalno 250 kalorija.

To znači da uz umjerenu tjelovježbu možete izgubiti od 10 do čak 20 kilograma godišnje!

6. Dodajte prehrani funkcionalne dodatke

Kako bi lakše održali vitku liniju bez masnih naslaga, pametnu pomoć čine funkcionalni dodaci prehrani. Dodatak prehrani koji danas preporuča sve veći broj stručnjaka jest konjugirana linolna kiselina. Ova prirodna kiselina neophodna je našem tijelu za razgradnju masnoća i sprječavanje taloženja masnih naslaga na kritičnim dijelovima tijela – trbuh, struk, bokovi…, a na ovom linku su naši favoriti.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Zdravstveni karton

Jabučni ocat prirodno sadrži visok udio fosfora, magnezija, kalija, kalcija i drugi minerala.

Budi fit

Ubrzajte metabolizam i uklonite nadutost...

Gastronomija

Cvjetača gotovo da i ne sadrži masti i ugljikohidrate. Sadrži fitonutrijente i gotovo je bez kalorija.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.