9 stvari koje niste znali o burlesci

Svi ste čuli za Ditu Von Teese i burlesku. Možda ste i  gledali film Burlesque. Možda ste odgledali koji od nekolicine burlesknih showova koji su se u par navrata proteklih godina održavali u Zagrebu.

U Hrvatskom leksikonu riječ burleska (tal.) označava:

  1. Pošalica, šala, vragolija.
  2. Scensko-knjiž. djelo u kojem se, preuveličavanjem negativnih svojstava, izruguju osobe, staleži, društvo; usp. parodija, travestija.
  3. Kraća instrumentalna skladba, najčešće za glasovir, vedra ili komična sadržaja (R. Schumann, R. Strauss, B. Bartók).

Generalno gledajući, burleska je, prema riječima Jo Weldon, jedne od najpoznatijih zvijezda burleske danas, scenska forma koja kombinira komediju, modeling, glumačke, plesačke, pa čak i cirkuske vještine. I da, element striptiza je gotovo neizbježan. Dokumentarac Burlesque: Heart of the Glitter Tribe, vodi nas iza pozornice u posjetu nagrađivanim izvođačima istražujući subkulturu i zajednicu.

Donosimo vam 9 činjenica o burleski koje možda niste znali.

1. Postoje različite vrste burleske

Zora Von Pavonine, jedna je od izvođača u koji se pojavljuju u dokumentarcu, objasnila je kako postoje mnoge potkategorije burleske koje se razlikuju od izvođača do izvođača, dvije opće krovne kategorije burleske su klasična i neoburleska.

zora

Klasična burleska obično ima tendenciju dužeg trajanja (s naglaskom na nakupljanje i zadirkivanje publike) i fokusira se na postojanost, glamuroznost i elegantnost.

Neoburleska nastoji iskoristiti humor, politiku ili avangardne rekvizite ili alate. Često kombinira i druge oblike izvedbe poput kazališta, pjevanja ili cirkusa. Neoburlesku karakterizira pretjerano naglašena ženstvenost, preispitivanje društveno prihvatljive seksualnosti i rodnih pitanja, a jedan pod pozitivnih aspekata neoburleske jest pozitivno određivanje prema svim tipovima tijela

2. Intimna izvedba

Burleske se odvijaju u manjim stadijima, tako da su izvođači mnogo bliži publici nego što bi bili u baletu ili drugim oblicima plesa.

3. Burleska ne mora biti otvoreno seksi

Babs Jamboree, još jedna izvođačica burleske, objašnjava u dokumentarcu da sama seksualnost uistinu leži u oku promatrača.

MV5BMjk5OTkyMDk5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNzAyMTkxMTI@._V1_SY1000_CR0,0,674,1000_AL_

4. Komedija je veliki dio burleske

Balansiranje između komedije i seksualne privlačnosti je ono što neoburlesku čini tako jedinstvenom. Ivizia Dakini, pobjednica festivala Miss Exotic Oregon, objašnjava u filmu: “Nisam tu da vas zavedem, tu sam da vas nasmijem.”

Untitled

5. Opasnost

Dakini često uključuje vatru u svoje izvedbe i kako sama kaže, pitanje je sekunda kada se nešto sjajno može pretvoriti u nešto opasno za izvođača.

6. To je DIY projekt

Autor i novinar Haley Sweetland Edwards shvatio je kako je to zanatski pokret. Većina izvođača se sama treniraju, sami izrađuju svoje kostime.

Von Pavonine objašnjava kako prođu i mjeseci dok ne usavrši koncept ili kostim. Svaka stvar iznesena na pozornici je prilagođena izvođaču.

7. Burleska nije striptiz

Skidanje i burleska najviše se razlikuju u namjeri. Publika u striptiz klubu očekuje vrući seks, a burleska nije baš tako otvorena. Publika u burleski želi doživjeti nešto kreativno, a ne toliko tjelesno.

8. Burleska je skupa

Osim troškova izrade kostima, kao izvođač bavite se i pitanjem pohrane rekvizita, transporta te eventualnih oštećenja u tranzitu. Von Pavonine kaže kako njene svjetlosne kutije koje koristi u svojim izvedbama, koštaju oko 2000 dolara.

9. Izvođači u burleski stvarno se međusobno paze

Isaiah Esquire u dokumentarcu je priznao da su, kada je povrijedio koljeno, njegovi suradnici osnovali GoFundMe za njegove medicinske troškove.

Izvori: cosmopolitan.com