Adventska čarolija u Požeško-slavonskoj županiji

Blagdani se u Slavoniji osjete u zraku već pred kraj studenog. Zvuk tamburice i božićnih pjesama, ples, kuhano vino iz najnagrađivanijeg vinograda, mesni ražnjići, božićni kolači, oživljavanje starih običaja, prenošenje bogate tradicije s koljena na koljeno… Tako će Kutjevo proslaviti advent 23. prosinca. Ognjište, vinari i mirisi božićnih kolačića uz nastup benda Rubato, mjesto za poljupce ispod imele i djed Božićnjak samo su dio kutjevačke čarolije.

Advent u PSZ

Red tradicije, red suvremenog, ukratko bi se mogao opisati Advent u Pleternici, još jednom vinorodnom kraju Požeško-slavonske županije. Običaji starog zavičaja, Perčin u Požeštini (tradicionalno odijevanje i izrada djevojačke frizure), običaji Badnjaka, uprizorenje živih jaslica, ali i moto party, darivanje djece lokalnog moto kluba, koncert grupe Vigor…, tek su uvod u ono što vas očekuje u najluđoj noći u Vinogradarskoj ulici.

Advent u Požegi

I Požega zasja u najljepšem blagdanskom ozračju, baš kako priliči „glavnom gradu“ županije. Vožnja božićnom kočijom posebno je iskustvo, osobito za one koji su prvi put Požegi. Na novouređenom prekrasnom Trgu sv. Terezije ispred Katedrale svake subote uz božićne pjesme pali se nova adventska svjećica, a uoči Božića, 23. prosinaca, izrasti će „Čarobna šuma“ s instalacijama, izložbama skulptura od drveta, lutkarskim predstavama, radionicama, Bakinom pričom o divu i vilama… Sjajna zabava za vaše klince!

Advent u Pozegi 01

Ljubitelji klizanja neće propustiti Slavonsku božićnu bajku u Sportsko-rekreativnom centru, nedaleko od užeg središta grada, na kojem će se uz otvorenje s Požeškim mažoretkinjama na ledu u nebo slati i lampioni dobrih želja, a očekuje se i posjet Sv. Nikole. Tamo će najmlađi dočekati Novu godinu, koja će zakucati na vrata nešto ranije nego u ostatku Požege, već u 18 sati. Središnji doček organizira se na šetališnoj zoni prepunoj adventskih kućica iz kojih se širi miris slavonskih kobasica, vina, likera, sokova, čaja, slastica, a za izvrsnu zabavu zadužen je TS Posegana.

Baka Mraz

Prosinac u Pakracu, Lipiku i Kaptolu

Ništa manje zabave ne očekuje vas u zapadnom dijelu Požeško-slavonske županije. Tradicionalna manifestacija Advent u Pakracu otvara se za Sv. Nikolu, a 22. prosinca na Božićnom sajmu proglasit će se najljepši izlog u gradu, dok vaše klince očekuje dar i fotkanje s Djedom Božićnjakom te dolazak moto mrazova. Nakon cjelodnevne zabave i bogatog programa u 20 sati je koncert Mije Dimšić. Dječja Nova godina u dvorištu Kurije Janković jednostavno se ne propušta, a ovaj grad u 2018. uplovit će raskošnim ponoćnim vatrometom.

ZimskimotiviErgelauLipiku01

Vožnja u fijakeru s lipicancima ili turističkom vlakiću, svejedno! Lipik je prekrasan zimi. „Božićni park“ kod Jelkinog brijega s 200 tisuća lampica središnje je mjesto adventskih, božićnih i novogodišnjih događanja. Koncerti tamburaša, klasične glazbe i puhača, sajmovi, predstave, kuća Bake Mraz, biranje najljepše božićne okućnice u gradu… Vama i djeci neće biti dosadno.

 

logo turizam