Mnoge vrste gljivica žive u ljudskom tijelu, uključujući i rod kvasaca poznat kao Candida. Ovom rodu pripadaju stotine različitih vrsta gljivica, a najčešća je Candida albicans. Ova gljivica je zapravo dio fiziološke flore na sluznicama zdravog organizma. Obično se nalazi u gornjem dijelu dišnog sustava, u probavnom sustavu te na sluznici rodnice. U normalnim razinama kandida nije opasna i vrlo rijetko izaziva zdravstvene probleme.
Međutim, nekontrolirano razmnožavanje ove gljivice se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima, poput:
- glavobolje
- kroničnog umora
- poteškoća s koncentracijom i pamćenjem
- bolesti kože, kostiju i zglobova
- tegoba jetre, slezene i bubrega
Pravilo većine anti-kandida dijeta je suzdržavanje od voća, mnogih vrsta povrća, žitarica i mliječnih proizvoda.
Također, gotovo sve anti-kandida dijete strogo zabranjuju konzumaciju čak i malih koncentracija prirodnih šećera (primjerice iz voća), budući da se kandida “hrani” šećerima, odnosno da je visok udio šećera pogodan za njezin rast.
No, u krugovima stručnjaka alternativne medicine se sumnja u dobrobiti ovakvog načina prehrane.
Primjerice, zdravi domaći mliječni proizvodi ne predstavljaju pretjeranu prijetnju za oboljele od kandidijaze i da se ne bi trebali deklarirati kao strogo zabranjene namirnice.
Također, apsolutno suzdržavanje od šećera, čak i prirodnih, nije dobro za općenito zdravlje čovjeka te takva dijeta može prouzročiti više štete nego koristi.
Zabranjene namirnice su:
- rafinirani šećer i proizvodi koji ga sadrže
- rafinirane žitarice
- proizvodi koji sadrže gluten
- procesirana i brza hrana, umjetna sladila
- kvasac
- hidrogenizirane masti i ulja
- kofein, čips, kava, alkoholna pića
- gazirani napitci i energetski napitci
- industrijske prerađevine i proizvodi krcati aditivima
Namirnice koje nisu u potpunosti zabranjene, ali ih svakako treba umjereno konzumirati su:
- mahunarke
- škrobasto povrće,
- med
- sušeno voće i voće s visokim glikemijskim indeksom
Dopuštene namirnice su:
- fermentirana hrana i probiotici
- sjemenke i orašasti plodovi
- bezglutenske integralne žitarice
- voće s niskim udjelom šećera
- povrće
- namirnice s visokim udjelom vlakana
- ekstra djevičanska ulja i maslaci
- biljni čajevi
- gljive
- hrana bogata omega-3 kiselinama
- himalajska sol
- papar, kurkuma, đumbir.