Anti-kandida dijeta

sugar-1092668_1920

Mnoge vrste gljivica žive u ljudskom tijelu, uključujući i rod kvasaca poznat kao Candida. Ovom rodu pripadaju stotine različitih vrsta gljivica, a najčešća je Candida albicans. Ova gljivica je zapravo dio fiziološke flore na sluznicama zdravog organizma. Obično se nalazi u gornjem dijelu dišnog sustava, u probavnom sustavu te na sluznici rodnice. U normalnim razinama kandida nije opasna i vrlo rijetko izaziva zdravstvene probleme.

Međutim, nekontrolirano razmnožavanje ove gljivice se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima, poput:

  • glavobolje
  • kroničnog umora
  • poteškoća s koncentracijom i pamćenjem
  • bolesti kože, kostiju i zglobova
  • tegoba jetre, slezene i bubrega

Pravilo većine anti-kandida dijeta je suzdržavanje od voća, mnogih vrsta povrća, žitarica i mliječnih proizvoda.

Također, gotovo sve anti-kandida dijete strogo zabranjuju konzumaciju čak i malih koncentracija prirodnih šećera (primjerice iz voća), budući da se kandida “hrani” šećerima, odnosno da je visok udio šećera pogodan za njezin rast.

No, u krugovima stručnjaka alternativne medicine se sumnja u dobrobiti ovakvog načina prehrane.

Primjerice, zdravi domaći mliječni proizvodi ne predstavljaju pretjeranu prijetnju za oboljele od kandidijaze i da se ne bi trebali deklarirati kao strogo zabranjene namirnice.

Također, apsolutno suzdržavanje od šećera, čak i prirodnih, nije dobro za općenito zdravlje čovjeka te takva dijeta može prouzročiti više štete nego koristi.

Zabranjene namirnice su:

  • rafinirani šećer i proizvodi koji ga sadrže
  • rafinirane žitarice
  • proizvodi koji sadrže gluten
  • procesirana i brza hrana, umjetna sladila
  • kvasac
  • hidrogenizirane masti i ulja
  • kofein, čips, kava, alkoholna pića
  • gazirani napitci i energetski napitci
  • industrijske prerađevine i proizvodi krcati aditivima

Namirnice koje nisu u potpunosti zabranjene, ali ih svakako treba umjereno konzumirati su:

  • mahunarke
  • škrobasto povrće,
  • med
  • sušeno voće i voće s visokim glikemijskim indeksom

Dopuštene namirnice su:

  • fermentirana hrana i probiotici
  • sjemenke i orašasti plodovi
  • bezglutenske integralne žitarice
  • voće s niskim udjelom šećera
  • povrće
  • namirnice s visokim udjelom vlakana
  • ekstra djevičanska ulja i maslaci
  • biljni čajevi
  • gljive
  • hrana bogata omega-3 kiselinama
  • himalajska sol
  • papar, kurkuma, đumbir.