Arboretum Pub – daleko od fast fooda

Već treću godinu mnogobrojne posjetitelje Fažane oduševljava ovo prekrasno, vintage mjesto, obgrljeno brojnim stablima i magičnom atmosferom. Bračni par, Nicoletta i Emanuele svojevrsni su pioniri, koji su prije 3 godine Istranima i njihovim gostima prvi ponudili gourmet burgere. Emanuele, temperamentan Talijan iz Barija i Nicoletta, rođena Fažanka, koja se nakon života u inozemstvu odlučila vratiti u Fažanu, odlučili su ponuditi nešto sasvim novo.

U potrazi s drugačijim mjestom za izlaske odlučili su otvoriti ga sami pa je fažanski pub postao omiljeno mjesto mnogobrojnih gostiju, koji žele kušati nešto izvan standardne istarske ponude.

U suradnji s dizajnericom interijera Noemi Morea prostor Arboretuma, u kojem je nekada bila poznata fažanska konoba Margherita, je osvježen i moderniziran, ali su ciljane intervencije uspjele očuvati sve ključne elemente koji mu daju vintage atmosferu, neformalan i ugodan ambijent s modernim crtama, a toplina drva i kontrast lima daju mu poseban karakter kojim se ističe iz mase jednoličnih kafića. Noemi i suradnici odlučili su minimalno intervenirati, dopustiti da prostorom prevlada zelenilo i svjetlost iz raskošnog vrta, i koncentrirati se na detalje kojima su obogatili prostor bez da mu išta oduzmu i na prirodne materijale među kojima dominira drvo. Uz to su restaurirani starinski ormari i komode, te su dodani elementi iz industrijskog dizajna poput rasvjete, stolova i stolica. Sve to uz suradnju lokalnih majstora za drvo, lim i uređenje vrtova.

arboretum-pub-burger1

Kako bi išli ukorak s najnovijim burgerskim trendovima, kuhar Korado, ujedno i zvijezda Arboretuma, svake godine nekoliko tjedana provodi u jednom inozemnom burger baru, što im omogućuje, osim razmjene ideja i recepata, i uvođenje novih burgerskih delicija u ponudu.

Danas posjetitelji mogu uživati u jednoj od čak 30 kombinacija ukusnih burgera, među kojima i u onima spravljenim od mesa crnog angusa, domaće govedine, vegetarijanske i bezglutenske varijante kao i u talijanskoj „porchetti“ (svinjska potrbušina).

Vlasnici su nam otkrili da je tajna dobrog burgera prije svega u vrhunskom mesu koje se kao baza nadograđuje umacima. Naime, bez kvalitetne baze, niti jedan umak ne može spasiti burger. U konkretnom slučaju radi se o vrhunskom goveđem mesu crnog angusa, kojeg prati pecivo pečeno u Galižani i desetak nadjeva, osmišljenih u kuhinji Arboretuma. Baš kao i njihovi gosti, vlasnici uvijek vole naglasiti da su njihovi burgeri miljama daleko od „fast food-a“. Ne stavljaju u njih niti kečap niti majonezu (osim ako ih gosti ne dodaju), a svi su umaci svježe spravljeni u kuhinji Arboretuma.

Nicoletta i Emanuele

Nicoletta i Emanuele

U svojoj redovnoj ponudi nude i opciju za vegetarijance, riblji burger, burger s pecivom bez glutena, male zalogaje uz pivo poput pohanih mozzarella i pohanih punjenih maslina, salate, bruschette te pubski klasik: club sandwich.

Arboretum će se na Zagreb Burger Festivalu predstaviti sa sljedećim burgerima:

Hula Hoop – s prženim kolutićima luka
Calabrese – s n’dujom iz Kalabrije
Truffle – s tartufom
Factory – otkrijte ga sami, na vlastitu odgovornost!
Nemojte propustiti slasne, sočne i neodoljive burgere Arboretuma!