Aromatična eterična ulja kao dobrodošli gastronomski dodatak sirovim slasticama

Kako se slažu eterična ulja i sirova hrana mogli su otkriti i probati posjetitelji jučerašnje radionice Mihaele Devescovi, majstorice sirove hrane, gošće u zagrebačkom Kemigu. Radionica na kojoj su se spravljali aromatični čokoladni napitak te čokoladne kuglice, uz dodatak eteričnih ulja, svojim je mirisima i okusima oduševila Zagrepčane. Pažljivo su bilježili recepte spremni i sami isprobati slatkiše koji osim što su zdravi, odličnog su okusa, a ne sadrže konzervanse, aditive niti ostale štetne sastojke koje svakodnevno pronalazimo u konvencionalnim slatkišima.

Mihaela je naglasila da je osim organskih sastojaka s kojima uvijek spravlja svoja jela, i kod upotrebe eteričnih ulja potrebno koristiti uvijek ona organske kvalitete, a Pranarom svojim prirodnim autentičnim mirisima može obogatiti slatkiše i dati im posebnu aromatičnu notu koja će oduševiti svako nepce.

kuglicezaprstepolizat

Aromatični čokoladni napitak sigurno će biti omiljen cijeloj obitelji zbog slatkog, no istovremeno i punog okusa, dok će čoko kuglice biti dobrodošao slatkiš i za djecu i za odrasle. Uz dodatak eteričnog ulja cejlonskog cimeta koji donosi atmosferu zimskih blagdana i nekoliko kapi limete koja osvježava ovaj je napitak idealan za ugodne zimske večeri.

Recept:

Aromatični čokoladni napitak

  • 1 l kokosovog napitka
  • 4 žlice sirovog kakaa
  • 4 žlice agavinog sirupa
  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 4 kapi Pranarom eteričnog ulja cejlonskog cimeta
  • 4 kapi Pranarom eteričnog ulja limete

Sve sastojke staviti u blender i dobro izmiješati, moguća konzumacija odmah nakon miksanja, no i kao rashlađenog napitka.

Aromatične čoko kuglice

  • 1 šalica badema
  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 šalica lješnjaka
  • ½ šalice datulja
  • 3 žlice kakaa
  • 5 kapi eteričnog ulja slatke naranče
  • 5 kapi eteričnog ulja kardamoma
  • 4 kapi eteričnog ulja cejlonskog cimeta

Priprema:

Bademe, indijske oraščiće i lješnjake staviti u multipraktik i smiksati u brašno, dodati sve ostale sastojke osim agavinog sirupa i izmiksati ih da se povežu. Na kraju dodati agavin sirup dok se ne dobije kompaktna smjesa od koje se oblikuju kuglice. Možete ih po želji posipati mljevenim lješnjacima, cimetom ili kokosovim mrvicama. Čuvati u hladnjaku.

Ove su kuglice sjajan su desert uz čašu vina ili neki ukusni aromatičan čaj.