Aru prah u paleo plačinkama!

Niste čuli za hit u zdravoj prehrani, koji dostojno mijenja sve dosadašnje zgušnjivače? Vrijeme je da čujete i da ga dobro upoznate, a i skuhate nešto s tom supernamirnicom!

Aru prah je škrob dobiven iz korijena biljke Maranta arundinacea, koristi se za zgušnjavanje tekućina, kao zamjena za gustin, tj. kukuruzni škrob. Brže se zgusne pri nižoj temperaturi pa tekućina može postati ljepljiva i sluzava ako se predugo kuha. Baš kao i kukuruzni škrob, aru prah se treba kombinirati s vodom sobne temperature kako bi se stvorila kaša prije dodavanja vruće tekućine. Dodavanje vruće tekućine će uzrokovati bubrenje molekula. Koristi se i kao jedan od suhih sastojaka u biskvitnim tijestima.

Aru prah ima dva puta veću moć zgušnjavanja od pšeničnog brašna jer ne sadrži proteine i gluten. Za razliku od kukuruznog škroba, aru prah stvara savršenu gustoću i ne razgrađuje se u kombinaciji s kiselim sastojcima poput voćnog soka. Aru prah je također otporan na smrzavanje dok su mješavine s kukuruznim škrobom sklone razbijanju nakon smrzavanja i odmrzavanja.

Arawak – narod koji su nekada živjeli na Karibima, ovu biljku nazivaju Aru-Aru, što znači “obrok obroka”. Biljka je također imala i ljekovitu vrijednost, jer se njeni gomolji mogu koristiti za izvlačenje otrova iz rana zadobivenih od otrovnih strelica (arrow). Aru prah danas je rasprostranjen širom svijeta te se upotrebljava u mnogim kuhinjama i receptima. Kojim? Mnogim i u sljedećem kojim ćete sigurno omastiti brk.

Racept za paleo palačinke

Potrebni sastojci:

  • 160 ml vode ili zobenog mlijeka
  • 1 i pol žlica kokosovog brašna
  • 4 jaja
  • 30 grama aru praha
  • Malo himalajske soli
  • Kokosovo ulje

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke osim kokosovog ulja. Kad dobijete smjesu, na vrućem ulju pecite palačinke.

Autor: Tara Lukičić za www.tvornicazdravehrane.com