Bali ili Tajland – koji biser Južne Azije posjetiti?

Južna Azija je područje koje je od davnina privlači veliki broj turista. Prirodne ljepote, raskošni otoci, zanimljivi specijaliteti, monumentalne građevine – sve su to razlozi da posjetite zemlje Južne Azije.

Kako postoji sve veći interes za posjetu ovim zemljama, tako je i sve veći broj turističkih ponuda. Ako još niste odlučili za koju zemlju pripremiti putovnicu, upoznajte se s čarima Balija i Tajlanda, nakon čega ćete sigurno lakše donijeti ovu “tešku” odluku.

Bali – rajski otok

Otok Bali samo je jedan od 17 508 otoka koji čine arhipelag Indonezije. Iako je mali po razmjerima, budi veliki interes kod turista. Odmah po dolasku na Bali osjetit ćete miris tamjana i karancijskog ulja i  specijalnu atmosferu ovog otoka za koje mnogi kažu da je raj na zemlji. Bali aranžmani nude pregršt zanimljivosti koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Što obići na Baliju?

Plaže Balija jedne su od najljepših plaži svijeta. Sitni pijesak, prozirno more i šum valova na Nusa Dui, najpoznatijoj plaži otoka pružit će vam potpuni mir i odmor koji vam je potreban. Znamo da je teško napustiti ležaljku, ali ako to povremeno učinite i krenete u obilazak otoka, nećete se pokajati.

Glavni grad otoka je Denpasar, koji predstavlja kulturno sjedište. U ovom gradu se nalazi palača davnih vladajućih obitelji, muzeji, galerije i hramovi. Svake godine u lipnju u Denpasaru se održava Festival umjetnosti.

Jedan od najpoznatijih hramova na Baliju, Tanah Lot izgrađen je na stijeni koja izranja iz mora. Ovo je za stanovnike Balija jedan od najsvetijih hramova. Nakon obilaska ove znamenitosti možete se odmoriti u nekom restoranu ili kafiću koji se nalaze na litici i probati čuvenu kavu Kopi luwak.

Raj za oči predstavljaju prostrana rižina polja i čuvena šuma majmuna. Još jedna velika atrakcija su Sekumpul slapovi, koji nisu lako dostupni ali svakako ih vrijedi posjetiti. Ne treba propustiti ni spektakularan pogled na vulkan Kintamani i jezero Batur.

Ovo bi još trebalo znati o Baliju

 • Službeni jezik na Baliju je indonezijski.
 • Na Baliju jedan američki dolar vrijedi 10 000 indonezijskih rupija.
 • Iako je Indonezija muslimanska zemlja, Bali je otok na kojem je dominantna religija hinduizam.
 • Hrana je vrlo ukusna i blago zaljućena. Obroci su lagani pa ih možete jesti u velikim količinama. Uglavnom se sastoje od riže, koja je obavezna, i povrća pomiješanog s mesom.
 • Svi hoteli na Baliju su udobni i luksuzni, ne postoji hotel s manje od 4 zvjezdice.
 • Ono što se posjetiteljima često dopada je masaža koju će vam nuditi na svakom koraku.
 • Cjenjkanje je dio ulične trgovine.

Tajland – zemlja osmjeha

Teško je utvrditi što je glavni razlog zbog kojeg je Tajland toliko popularno odredište, ali činjenica je da milijuni turista ovdje dolaze u potrazi za nezaboravnim odmorom.

Čim sletite na Tajland osjećat ćete se kao da ste na drugom kraju svijeta, ali ne dozvolite da vas nepoznato uplaši. Iznajmite skuter i provozajte se zemljom osmijeha, kako je mnogi turisti zovu.

Što obići na Tajlandu?

Nezaobilazna stanica su hramovi, koji nisu samo povijesne znamenitosti već i remek djela arhitekture. Wat Phra Kaew, Wat Mahathat i Wat Arun samo su neki od poznatih svetilišta koja možete posjetiti.

Phra Nakhon Si Ayutthaya

Tajlandski kralj i kraljevska obitelj su mnogo cjenjeniji ovdje nego u drugim monarhijama. Njihov status reflektira grandioznost kraljevskih palača. Velika Palača je najveća atrakcija u Bangkoku i predstavlja kompleks pagoda, hramova, spomenika i muzeja.

bangkok je

Nika Bogdanić u Bangkoku

Tajland je čuven i po svojim otocima- čistoj vodi i zlatnom pijesku. Phi Phi otoci su nadaleko čuveni, kao i Phuket, otok Jamesa Bonda. Tu su i Suninski otoci, Koh Samet, Koh Pangan i Koh Samui, kao i mnogi drugi.

Ovo bi još trebalo znati o Tajlandu:

 • Tajlandska valuta je baht.
 • Cijene su slične našim cijenama, s tim da je tajlandska roba drastično jeftinija od uvozne.
 • Tajlanđani izuzetno poštuju svog Kralja, do te mjere da je svaki komentar protiv njega kažnjiv zakonom.
 • U Bangkoku se svakodnevno pušta nacionalna himna u 8h i 18h.
 • Hrana na Tajlandu prilično drugačija od naše, ali ne brinite jer je prilagođena turistima. Obratite pažnju na to da naglasite ako ne želite da bude ljuta.
 • Tajland je vrlo liberalan što se tiče seksualnosti i različitih seksualnih identiteta, neka vas ne iznenadi ako na nekim mjestima vidite 3 različita toaleta.

Tajland ili Bali?

Koju od ove dvije destinacije posjetiti? Ovisi prvenstveno o tome kada ste planirali putovanje. Bali je najbolje posjetiti u kolovozu, kada je prosječna temperatura oko 30 stupnjeva. Kišna sezona na Baliju traje od listopada do ožujka. Dvije Tajlandske obale imaju nešto drugačiji raspored kišne sezone, što omogućava posjetiteljima da sunčanu plažu nađu tijekom cijele godine.

Bangkok- hrana

Sljedeći kriterij trebalo bi biti to što zapravo očekujete od ljetovanja. Ako ste ljubitelji surfanja i ronjenja, Bali je mjesto za vas. Ako vas više zanimaju hramovi i slične znamenitosti, Tajland, a prije svega Bangkok ima bogatiju ponudu.
Uzmite u obzir i duljinu putovanja. Bali je značajno manji i 2 tjedna odmora su dovoljna da ga lijepo obiđete. Za Tajland će vam trebati više vremena, iako kažu da svi koji tamo odu požele da se i vrate, tako da ga možete obići iz više navrata.

Ono što će vam i Bali i Tajland ponuditi su prelijepe plaže, nevjerojatna priroda i raznovrstan biljni i životinjski svijet. Uz ove krajolike i egzotičnu hranu, posjeta ovim zemljama biće odmor za sva vaša osjetila.

Gdje god da odete – nećete pogriješiti. Samo ostavite nešto snage za lud noćni provod koji će vas dočekati na obje destinacije.