Banana bread ili kruh od banane

Mekan, sočan, mirisan i nadasve ukusan – po ovim riječima mogao bi asocirati i na kolač, a i na kruh. Ne znam kako ga vi nazivate, ali se radi o istom kolaču. Nisam neki ljuti pobornik korištenja domaćih ili stranih riječi, no kod ove ljepote bih se ipak zadržala na Banana bread.

Povijest Banana breada

Korijeni mu vuku preko velike bare u Ameriku, ali mi nije niti malo žao da se uvukao i u naše krajeve.
Kažu da postoje dva vjerovanja za razlog njegove popularizacije. Jedan je da je 30-ih godina prošlog stoljeća, s dolaskom praška za pecivo na tržište Banana bread izašao kao proizvod korporativnih kuhinja i postao standard američkih domova, dok s druge strane neki povjesničari vjeruju da je nastao kao nusprodukt Velike ekonomske krize u Americi (1929-1933) pri čemu su domaćice došle do rješenja kako iskoristiti zrele ili pak prezrele banane, a da ih ne bace.

Što god da je točno, možda oboje, možda niti jedno, činjenica je da se Banana bread već skoro cijelo stoljeće služi u raznim prigodama: od doručka, poslije podne uz čaj ili kavu ili pak kao desert. Nije ni čudno da je tome tako, kad je za pripremu potrebno svega 15 minuta, bez miksera, previše pažnje i brige.

 

 

Jednostavno povežete sastojke i stavite peći. Za sat vremena imate divan i super ukusan kolač. Može se servirati uz maslac, krem sir, uz kuglu sladoleda od vanilije, sa svježim jagodama ili bez ičega, ovisno o tome za što ste raspoloženi i koja je prigoda u pitanju.

Naravno da je i Banana bread podložan varijacijama na temu, tako da ga osim ove, nazovimo ju osnovne varijante koju vam danas donosim, možete raditi sa svježim borovnicama, sušenim brusnicama ili grožđicama, s komadićima čokolade, sosom od jabuka. Također, ako želite zdraviju opciju, pšenično brašno možete zamijeniti integralnim ili bezglutenskim brašnom, smeđi šećer umjesto bijelog itd… Što god odabrali za sebe – nećete pogriješiti. Banana bread je vrijedan rada i uvođenja u svoje bilježnice s receptima.

I zadnje… Banana bread je kolač koji apsolutno svatko može uspješno napraviti!

Recept Banana bread

SASTOJCI:

  • 200 g brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 10 g cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 60 g krupno sjeckanih oraha
  • 2 jaja
  • 2 zrele banane
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g kristal šećera
  • 60 ml (50 g) ulja
  • 1 limun (sok i korica)
  • aroma vanilije

 

POSTUPAK:

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Kalup za kruh namastiti s malo maslaca te posuti žlicu brašna i dobro protresti sa svih strana, da brašno pokrije cijeli kalup. Višak istresti.

Prosijati brašno, prašak za pecivo, cimet i sol u zdjelu. Umiješati orahe.

U drugoj, malo većoj zdjeli lagano ulupati jaja.

U trećoj zdjelici banane usitniti dok ne dobijete gustu pastu.

Banane dodati umućenim jajima i sjediniti . Dodati suhi mix, sok i koricu limuna, vaniliju i ulje te sve dobro sjediniti. Ne miješati previše, tek toliko da se povežu sastojci.

Smjesu istresti u pripremljeni kalup te staviti peći 45-60 minuta. Provjeriti čačkalicom je li pečeno iznutra i po potrebi još dopeći.

Pečeni Banana bread ostaviti 10-15 minuta da se prohladi. Izvaditi ga iz kalupa i ostaviti na rešetki da se hladi.

NAPOMENA:

  • Smjesu nemojte previše miješati da je ne „pretučete“ jer ćete time postići da vam tijesto bude prezbijeno i „teško“.
  • Banana bread je sam po sebi dosta kompaktan i iznutra vam mora biti pečen, ali i dalje vlažan. Ne pjenast kao klasični kruh. Iako, ako kucnete po dnu, imat će isti šuplji zvuk kao i klasični kruh.
  • Koliko dugo ćete ga peći ovisi o vašoj pećnici. Meni treba dobih sat vremena, s tim da ako nakon 45 minuta primijetite da je vrh taman ili ga pokrijte papirom za pečenje ili smanjite temperaturu pećnice.
  • Koristila sam standardni mali kalup za kruh, na slici ga vidite koji je.
  • Banana bread možete poslužiti i toplog i hladnog. Ako ga radite po prvi put, preporučila bih vam da probate obje varijante tako da znate razliku, s tim da ga nemojte rezati vrućeg, nego pustite da se prohladi.
  • Režem ga na klasične šnite, baš kao i kruh.

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.