Bez glutena – sve na jednom mjestu!

O glutenu, celijakiji i intoleranciji na gluten zadnjih se godina sve više piše, a jedan od ključnih razloga je sve veći broj ljudi koji imaju zdravstvenih problema upravo zbog ovog proteina koji se nalazi u brojnim žitaricama. A kako je gluten vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako ga, na nesreću mnogih oboljelih, proizvođači hrane obilato i rado koriste. Kroz godine je postao važan dio prehrambenih boja, konzervansa i aditiva pa se može naći u namirnicama u kojima ga niti u snovima ne biste očekivali.

Osobe oboljele od celijakije ne podnose ovaj protein te pri konzumiraju hrane mogu ozbiljno narušiti imunološki sistem, odnosno dovesti do oštećenja tankog crijeva. Jedina sigurna terapija od bolesti je stroga doživotna bezglutenska prehrana. Osim toga, nova istraživanja otkrila su da u određenim dozama gluten kod svakoga može prouzročiti probavne tegobe kao što su bol, napuhavanje, zatvor ili proljev te umor.

Stoga je lanjsko otvorenje prvog dućana u Zagrebu s bezglutenskim proizvodima vrhunske kvalitete izazvala veliku pažnju javnosti.

Prirodni i ukusni proizvodi bez glutena na jednom mjestu

U ugodnom ambijentu trgovine GlutenBio, u ulici Crvenog križa 33 u Zagrebu, kao i na webshopu www.glutenbio.hr svatko konačno može pronaći prirodne i ukusne proizvode bez glutena na jednom mjestu. Oni ne samo da doprinose boljoj kvaliteti života osoba oboljelih od celijakije i intolerancije na gluten, nego i svima koji se žele hraniti gluten-free proizvodima.

‘Svi znamo da je danas, iako je sve više ljudi oboljelih od celijakije i inotolerancije na gluten, teško na jednom mjestu pronaći širok izbor najkvalitetnijih proizvoda bez glutena. Stoga je otvorenje ove trgovine osvarenje i mog dugogodišnjeg sna o jednom takvom mjestu. Naši kupci više ne moraju brinuti jer bilo koji proizvod koji prime u svoje ruke ima garanciju da ne sadrži gluten’, otkriva nam Kristina Brdar, vlasnica GlutenBio trgovine.

Nakon što je prije dvije godine ostala bez posla, priznaje nam kako je u jednom trenutku uhvatila panika kako i što dalje. ‘Nisam mogla zamisliti da sjedim doma, niti da sjedim u nekom uredu po cijele dane te ovisim o nekome. S obzirom da imam 3 djece i supruga koji radi po cijele dane, bila sam potrebna djeci, ali i morala sam nešto raditi. Zato sam odlučila pokrenuti vlastiti posao. A kako i sama imam alergiju na gluten te autoimunu bolest štitnjače Hashimoto, pa moram biti na doživotnoj bezglutenskoj djeti, godinama me frustrirala potraga za bezglutenskim namirnicama jer nisi mogao naći sve što treba na jednom mjestu. Stoga sam se odlučila krenuti u tom smjeru. Skupila sam otpremninu, nešto ušteđevine, digla kredit i krenula. Prvo sam pokrenula web shop sa isključivo proizvodima bez glutena te otvorila prvi specijalizirani bezglutenski dućan u Zagrebu. Zaposlila sam dvije predivne djevojke Valentinu i Teutu koje vrhunski odrađuju svoj posao i sad smo već tim koji ide naprijed, korak po korak’, kaže Kristina Brdar.

U dućanu kao i  na webu prodaju se isključivo deklarirani proizvodi bez glutena. Osim što su bez glutena puno proizvoda u njihovoj ponudi je i bez mlijeka, jaja, orašastih plodova, soje, šećera… Uz maloprodaju, ubrzo su pokrenul i veleprodaju proizvoda bez glutena jer su dobili zastupstvo za 3 talijanska brenda.

‘Trudimo se imati korektan i blizak odnos s kupcima koji su prepoznali našu kvalitetu pa nam se vraćaju. Snimamo videa, objavljujemo recepte i jako se trudimo da ljudima olakšamo i da vide da su jela bez glutena itekako ukusna. Najveći problem nam je visoka stopa PDV-a pa su u samom startu proizvodi skuplji nego u inozemstvu (primjerice, u Sloveniji je 9% PDV na proizvode bez glutena). Nadamo se da će i kod nas država imati sluha i staviti manju stopu PDV-a jer ljudima je takva prehrana potreba zbog zdravlja. Osobe koje boluju od celijakije, naime, moraju biti cijeli život na bezglutenskoj dijeti’, kaže naša sugovornica.

S obzirom da se GlutenBio specijalizirana trgovina u kuju kupci dolaze ciljano zbog vlastitog zdravlja, morali su puno ulagati u marketing i oglašavati se na društvenim mrežama, kako bi kupci čuli za njih. Tina Brdar nam otkriva je svaki dan borba za posao, no čvrsto vjeruje u cijeli projekt i prvenstveno ovaj posao radi s puno ljubavi.

Školu kuhanja bez glutena

S obzirom da se i sama uvjerila koliko je prije bilo teško ne samo doći do bezglutenskih namirnica, nego i pripremiti razne bezglutenske namirnice, poput  primjerice kruha, peciva, tjestenina, raznih jela… jer bezglutensko brašno nije elastično pa treba znati raditi sa njim, Tina je shvatila kako postoji velika potreba i potražnja za raznim radionicama, kako bi ljude naučili kako se radi s bezglutenskim brašnom.

‘Imamo dobar odaziv na radionice i uvijek nam je zabavno i veselo. Osposobili smo prostor, opremili malu kuhinju, kupili sve potrebno i krenuli. Upravo spremamo Školu kuhanja bez glutena, od 8. do 10. lipnja, na kojoj će polaznici naučiti sve o glutenu, kontaminaciji i pripremi hrane. Radionice i školu kuhanja vodi Adrijana Bručić sa bloga Bezglutenska radost, a pomaže joj naša Valentina koja i sama obožava kuhati i smišljati nove recepte. Adrijana nesebično dijeli svoje znanje i iskustvo u koje je godinama ulagala. Iza nje je gomila recepata koje objavljuje na svom blogu. Njezin rad i ljubav prema kuhanju je prepoznat pa Adrijana održava puno radionica i često je na relaciji Zagreb – Beograd. U Beogradu održava radionice i škole kuhanja. Osim tog, u suradnji s udrugom Celivita održavamo i besplatne radionice i edukacije za članove‘, objašnjava nam vlasnica GlutenBia.

Fotografije – privatna arhiva.