Blagdanska torta s pistacijama i brusnicama

torta-s-brusnicama-i-pistacijama

Poigrajte se blagdanskim bojama, crvenom i zelenom, te napravite slasticu koja će, bez sumnje, zasjati na blagdanskom stolu i oduševiti vaše najbliže. Agrumi u kombinaciji sa zdravim, zimskim, crvenim bobicama i pistacijama, umjesto sveprisutnih lješnjaka, badema i oraha, čine tortu koja će svojim zanimljivim okusom, ali i izgledom iznenaditi čak i vas.

Blagdanska torta s pistacijama i brusnicama

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 1 ½ žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 šalica maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
  • 2 šalice šećera
  • 5 velikih jaja
  • 2 žlice iscijeđenog limunovog soka
  • 2 žlice iscijeđenog narančinog soka
  • 2 žličice naribane kore naranče
  • 1 žličica naribane kore limete
  • 1 šalica pistacia, grubo nasjeckanih
  • ¾ šalice brusnica, sušenih

Za glazuru:

  • 3 šalice šećera u prahu
  • 1 šalica maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 do 2 žlice vrhnja za šlag

torta s brusnicama i pistacijama1Priprema:

Kalup za tortu nauljite i pobrašnite te zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Pomiješajte prašak za pecivo, sol i dvije šalice brašna. U drugoj posudi izmiksajte šećer i maslac na srednjoj brzini te laganoj smjesi dodajte jedno po jedno jaje, a potom i sokove limuna i naranče te korice naranče i limete.

Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte, a zatim u nju ubacite grubo nasjeckane pistacije i brusnice.

Pecite tortu na 180 stupnjeva Celzijusa oko 40 minuta (ovisno o jačini pećnice). Nakon 20 minuta provjerite čačkalicom koliko je pečena tako da je upiknete u sredinu torte – ako na njoj ostane dosta tijesta, torti će trebati još vremena u pećnici.

Kada je gotova izvadite je iz pećnice i pustite neka se potpuno ohladi.

Dobro izmiksajte šećer i maslac, dodajte im vrhnje za šlag i vaniliju te miksajte još minutu, pa dodajte još vrhnja za šlag ako je potrebno. Glazurom prekrijte tortu, a sam vrh ukrasite sa svježim ili sušenim brusnicama.