Poigrajte se blagdanskim bojama, crvenom i zelenom, te napravite slasticu koja će, bez sumnje, zasjati na blagdanskom stolu i oduševiti vaše najbliže. Agrumi u kombinaciji sa zdravim, zimskim, crvenim bobicama i pistacijama, umjesto sveprisutnih lješnjaka, badema i oraha, čine tortu koja će svojim zanimljivim okusom, ali i izgledom iznenaditi čak i vas.
Blagdanska torta s pistacijama i brusnicama
Sastojci:
- 2 šalice brašna
- 1 ½ žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 šalica maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
- 2 šalice šećera
- 5 velikih jaja
- 2 žlice iscijeđenog limunovog soka
- 2 žlice iscijeđenog narančinog soka
- 2 žličice naribane kore naranče
- 1 žličica naribane kore limete
- 1 šalica pistacia, grubo nasjeckanih
- ¾ šalice brusnica, sušenih
Za glazuru:
- 3 šalice šećera u prahu
- 1 šalica maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 do 2 žlice vrhnja za šlag
Kalup za tortu nauljite i pobrašnite te zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Pomiješajte prašak za pecivo, sol i dvije šalice brašna. U drugoj posudi izmiksajte šećer i maslac na srednjoj brzini te laganoj smjesi dodajte jedno po jedno jaje, a potom i sokove limuna i naranče te korice naranče i limete.
Smjesi dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte, a zatim u nju ubacite grubo nasjeckane pistacije i brusnice.
Pecite tortu na 180 stupnjeva Celzijusa oko 40 minuta (ovisno o jačini pećnice). Nakon 20 minuta provjerite čačkalicom koliko je pečena tako da je upiknete u sredinu torte – ako na njoj ostane dosta tijesta, torti će trebati još vremena u pećnici.
Kada je gotova izvadite je iz pećnice i pustite neka se potpuno ohladi.
Dobro izmiksajte šećer i maslac, dodajte im vrhnje za šlag i vaniliju te miksajte još minutu, pa dodajte još vrhnja za šlag ako je potrebno. Glazurom prekrijte tortu, a sam vrh ukrasite sa svježim ili sušenim brusnicama.
You must be logged in to post a comment Login