Blagdanski vege recepti – glavna jela

U prošlom smo vam članku predstavili recepte za tradicionalne blagdanske kolače spravljene bez namirnica životinjskog prodrijetla te nastavljamo priču o ukusnim veganskim jelima. UdrugA Prijatelji životinja za vas je pripremila 8 glavnih jela koja dostojno mogu zamijeniti meso i koja ne sadrže niti jednu namirnicu životinjskoga podrijetla. Ako postoji sumnja po pitanju jela koje vam nudimo po preporuci Prijatelja životinja, odvažite se i krenite u avanturu spravljanja istih prema ovim receptima koje nesebično dijelimo s vama. U slast!

Zimska juha od graha i ječma

Sastojci:

  • 250 g suhoga graha
  • 100 g ječma
  • 1 glavica luka
  • 100 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • peršin
  • sol
  • papar

Priprema:

Na maslinovom ulju prepržiti luk, mrkvu i celer te dodati ružmarin i grah, koji smo prethodno namočili. Dodati vodu i pustiti da se grah skuha. Kada je grah kuhan, odvojiti malu količinu, a ostatak izmiksati. Vratiti nazad kuhani grah, dodati kuhani ječam i pustiti da sve zajedno prokuha. Pri posluživanju juhu posuti peršinom i pokapati maslinovim uljem.

Hladetina

Sastojci:

  • 300 g dimljenog seitana
  • 2 korijena peršina
  • ¼ korijena celera
  • 2 mrkve,
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 list lovora
  • papar
  • ulje
  • 3 žlice agar-agara
  • sol
  • začin za juhu

Priprema:

Luk sitno narezati i pirjati na ulju dok ne omekša. Povrće (osim češnjaka) narezati na velike kocke i dodati na luk. Sve zajedno lagano pržiti oko 5 minuta, uz stalno miješanje. Zatim uliti 1 ½ l vode. Dodati lovor, papar, sol, češnjak i začin za juhu te na kocke narezani seitan. Kuhati 1 sat, a zatim dodati agar-agar i kuhati još 5-10 minuta, da se agar-agar rastopi. Dobro promiješati i ostaviti da se hladi preko noći.

Francuska salata

Sastojci:

  • 5-6 krumpira (srednje veliki)
  • 3 mrkve
  • 1 šalica graška
  • 3-4 kisela krastavca
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2-3 žlice majoneze bez jaja
  • 1 žlica senfa, sol

Priprema:

Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol, pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Po želji, mogu se dodati na kockice narezani tofu sir i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.

Pečenka

Sastojci:

  • 2 komada od 0,5 kg svježeg seitana
  • umak od soje
  • senf
  • češnjak
  • 5 dl ulja,
  • sol
  • papar
  • za prilog: 1 kg krumpira

Priprema:

Komade seitana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.

Umak od hrena

Sastojci:

  • pola korijena hrena
  • jedno sojino vrhnje (250 ml)
  • sok pola limuna
  • mažuran
  • vlasac
  • sol i papar po želji

Priprema:

Hren naribati, pa pomiješati s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Može se poslužiti s pečenkom od seitana, odrescima od seitana i sl.

Sarma

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 kg svježeg seitana
  • 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam)
  • 0,5 šalice nekuhanoga prosa
  • 100 g dimljenog seitana ili tofua
  • 2 mrkve
  • 1 peršin
  • 1 mali celer
  • 2 glavice luka
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 4 žlice brašna tip 850
  • 2-3 žlice sojinog umaka
  • 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna
  • sol
  • crvena mljevena paprika
  • ulje

Priprema:

Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Pohani sojini medaljoni

Sastojci:

  • 200 g sojinih medaljona
  • polubijelo brašno
  • sojino ili zobeno nezaslađeno mlijeko
  • ulje
  • krušne mrvice
  • sol
  • umak od soje
  • senf
  • češnjak

Priprema:

Sojine medaljone prokuhati u slanoj vodi otprilike 15 minuta, dobro ocijediti i ohladiti. Medaljone preko noći marinirati u marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Uvaljati medaljone u brašno, pa u mješavinu brašna, biljnoga mlijeka i soli (kao za palačinke) i na kraju u krušne mrvice. Dobro utisnuti mrvice, tako da se smjesa ne odvaja od medaljona dok se peče. Zatim pržiti u vrućem ulju s obje strane, da budu zlatno smeđi. Poslužiti sa salatom od mrkve i celera ili francuskom salatom.

Salata od mrkve i celera

Sastojci:

  • 500 g mrkve
  • 300 g celera
  • majoneza bez jaja
  • limunov sok
  • sol
  • papar

Priprema:

Naribati mrkvu i celer. Dodati majonezu, limunov sok, sol i papar i dobro pomiješati da se sve poveže. Poslužiti sa sojinim medaljonima, odrescima od seitana i sl.