Utjecaj žutog čaja na zdravlje, postaje sve značajniji, a posebno se ističe njegovo djelovanje na smanjenje masnog tkiva, budući sadrži dijetalni enzim – epigalokatehin-3-galat (EGCG).
Fina aroma žutog čaja
Unatoč žutoj boji, sadržava iste antioksidanse kao i zeleni čaj, no nema onaj prepoznatljivi, trpki okus koji je prisutan kod zelenog čaja i koji mnogima ne godi. Aroma žutog čaja je lagana, a često se njegov okus i miris opisuju kao svježi i voćni.
Žuti čaj dobiva se od listova i pupova biljke Camellia sinensis (čajevac), od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, zeleni, oolong i bijeli čaj. Samo što žuti čaj fermentira i oksidira duže od zelenog čaja, no kraće od crnog i oolong čaja.
Faza sušenja je također sporija pa prepoznatljivu žutu boju čaja daju djelomično oksidirani listići. U ovakvom procesu sporog sušenja, žuti čaj gubi trpku notu tipičnu za zeleni čaj, tako da se mnogi kojima ne godi ta odlika, odlučuju na žuti.
– On sadrži antioksidanse koji imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje te sposobnost djelovanja na gubitak tjelesne mase. Antioksidansi u žutom čaju su vrste katehina/polifenola koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani, objasnila je mr. sc. Lada Gumhalter Karolyi, dipl. ing, nutricionistica i rukovoditeljica službe za upravljanje kvalitetom u Francku.
Kako je napomenula, pripadaju skupini pet najučinkovitijih spojeva bilja (fitokemikalija) u borbi protiv karcinoma. Žuti čaj sadrži dijetalni enzim EGCG za koji su studije pokazale da pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće, povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.
Jednostavnost i praktičnost pripreme
Franckov žuti čaj razlikuje se od drugih na našem tržištu po pomno odabranoj kvaliteti sirovina, a odlikuje ga i zdravstvena ispravnost sirovina. K tome, vrlo je jednostavan za pripremu, pa se zbog praktičnosti može ponijeti na posao, put, teretanu i tome slično.
Priprema se tako da se voda zagrije na 70 do 80 stupnjeva Celzijevih, prelije se vrećica i drži tri minute. Kupiti se može u hipermarketima po cijeni od 10, 50 kn.
Spominjajući brojne zdravstvene prednosti pijenja čaja, mr Karolyi je protumačila i "azijski paradoks". Naime, iako su Japanci strastveni pušači, ne obolijevaju od karcinoma pluća upravo zbog konzumacije zelenog čaja.
Dakle, sve blagotvorne i ljekovite osobine čaja, a posebice žutog dolaze ako se konzumiraju duže razdoblje. No, podrazumijeva se da su podržane ostalim oblicima zdravog života poput uravnotežene prehrane i redovne tjelovježbe.
Fina aroma žutog čaja
Unatoč žutoj boji, sadržava iste antioksidanse kao i zeleni čaj, no nema onaj prepoznatljivi, trpki okus koji je prisutan kod zelenog čaja i koji mnogima ne godi. Aroma žutog čaja je lagana, a često se njegov okus i miris opisuju kao svježi i voćni.
Žuti čaj dobiva se od listova i pupova biljke Camellia sinensis (čajevac), od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, zeleni, oolong i bijeli čaj. Samo što žuti čaj fermentira i oksidira duže od zelenog čaja, no kraće od crnog i oolong čaja.
Faza sušenja je također sporija pa prepoznatljivu žutu boju čaja daju djelomično oksidirani listići. U ovakvom procesu sporog sušenja, žuti čaj gubi trpku notu tipičnu za zeleni čaj, tako da se mnogi kojima ne godi ta odlika, odlučuju na žuti.
– On sadrži antioksidanse koji imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje te sposobnost djelovanja na gubitak tjelesne mase. Antioksidansi u žutom čaju su vrste katehina/polifenola koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani, objasnila je mr. sc. Lada Gumhalter Karolyi, dipl. ing, nutricionistica i rukovoditeljica službe za upravljanje kvalitetom u Francku.
Kako je napomenula, pripadaju skupini pet najučinkovitijih spojeva bilja (fitokemikalija) u borbi protiv karcinoma. Žuti čaj sadrži dijetalni enzim EGCG za koji su studije pokazale da pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće, povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.
Jednostavnost i praktičnost pripreme
Franckov žuti čaj razlikuje se od drugih na našem tržištu po pomno odabranoj kvaliteti sirovina, a odlikuje ga i zdravstvena ispravnost sirovina. K tome, vrlo je jednostavan za pripremu, pa se zbog praktičnosti može ponijeti na posao, put, teretanu i tome slično.
Priprema se tako da se voda zagrije na 70 do 80 stupnjeva Celzijevih, prelije se vrećica i drži tri minute. Kupiti se može u hipermarketima po cijeni od 10, 50 kn.
Spominjajući brojne zdravstvene prednosti pijenja čaja, mr Karolyi je protumačila i "azijski paradoks". Naime, iako su Japanci strastveni pušači, ne obolijevaju od karcinoma pluća upravo zbog konzumacije zelenog čaja.
Dakle, sve blagotvorne i ljekovite osobine čaja, a posebice žutog dolaze ako se konzumiraju duže razdoblje. No, podrazumijeva se da su podržane ostalim oblicima zdravog života poput uravnotežene prehrane i redovne tjelovježbe.
In this article:debljina, dijetalni enzim EGCG, franck, mr Lada Gumhalter Karolyi, žuti čaj
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login