Božićni panj

Čokoladna rolada sa zanimljivom, blagdanskom dekoracijom. Božićni panj je božićno-novogodišnja slastica izvorno nastala u Francuskoj krajem 19. stoljeća, ideja pariških slastičara da naprave kolač koji će izgledom podsjećati na panj koji se tradicionalno pali u pećima na badnjak poznat po nazivom Bûche de Noël. Koliko god izgledalo komplicirano, ovdje se zapravo radi o običnoj čokoladnoj biskvitnoj roladi koja se može puniti kremom po želji, a koja se nakon ukrašavanja doista s pravom može nazvati kraljicom blagdanskog stola.

Sastojci

Biskvit

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu

Bijela krema

  • 300 ml mlijeka
  • 70 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 40 g glatkog brašna
  • naribana korica 1/2 naranče
  • 200 ml slatkog vrhnja

Čokoladna krema

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 200 g kiselog vrhbja
  • 1 žlica kakaa u prahu

Priprema

Najprije pripremite kremu i ostavite ju da se ohladi. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa dodajte pripremljenu smjesu. Kremu kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.

Premjestite kremu u zdjelicu i prekrijte površinu prozirnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu nebi stvorila korica.

Dok čekate da se krema ohladi ispecite biskvit.

Bjelanjke uz dodatak malo soli izmiksajte u snijeg. Dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati smjesu dok ne potrošite sav šećer. Miksajući smjesu dodajte i žutanjke. Na kraju dodajte prosijani kakao i brašno pa kuhačom sve lagano izmiješajte.

Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za pečenje (30×40 cm) prekriven masnim papirom i poravnajte. Biskvit pecite 15 minuta na temperaturi od 180°C. Pečeni biskvit uz pomoć kuhinjske krpe (zajedno s papirom za pečenje) zamotajte u roladu i ostavite da se ohladi.

Kuhanu i ohlađenu kremu izmiksajte, dodajte tučeno slatko vrhnje pa još jednom kratko izmiksajte.

Ohlađeni biskvit razmotajte i premažite bijelom kremom. Za premaz biskvita trebat će vam otprilike 2/3 ukupne količine kreme – ostatak sačuvajte za pripremu čokoladne kreme.

Čokoladu otopite na pari pa pomiješajte s ostatkom bijele kreme, kiselim vrhnjem i kakaom u prahu.

Odrežite dva komada rolade pa ih uz pomoć čokoladne kreme pričvrstite uz ili na glavni dio rolade. Ostatkom čokoladne kreme premažite cijeli Božićni panj. Vilicom prijeđite preko čokoladne kreme kako bi dobili izgled kore drveta.

Prije posluživanja roladu ukrasite gljivama od bjelanjaka ili dekoracijom po želji – ukrasima od fondana, košticama šipka, šiškama, orašastim plodovima, grančicama ružmarina…

Recept pripremila  Jannette Razum –  slatkisvijet.com