Brazilski Božić u Zagrebu

Blagdani u Brazilu kao i ovdje prilika su da jedni druge obradujemo malim znacima pažnje. Tamošnji najpoznatiji običaj koji njeguju svi – mala djeca i odrasli – zove se ”amigo secreto” odnosno tajni prijatelj. Svi koji sudjeluju u toj igri izvlače papiriće sa imenom osobe kojoj moraju kupiti poklon. Darivanje se odvija točno na Božić opisivanjem prijatelja koji poklon treba dobiti i na taj način svatko nešto dobije.

To je samo jedan od običaja koji su iza sebe ostavili kuharski bračni par Donazzolo iz restorana Rodizio do Brasil. Uvijek s osmijehom na licu kažu da im najviše fali sunce za koje tvrde da je razlog stalne radosti kojom Brazilci pršte. Taj veseli pristup životu primjetili su i kod Hrvata koji žive uz obalu kad su ju prije dvije godine cijelu proputovali.

Buffetbar1

Zagreb, njihov novi dom, još nisu stigli dobro upoznati zbog posla. Naime Marcelo je glavni chef u restoranu Rodozio do Brasil i čovjek zaslužan za njihov specijalitet – meso pečeno na posebnom churrasco žaru koje se topi u ustima i glavni je adut blagdanskog jelovnika Rodizio do Brasila.

Tipična blagdanska večera u Brazilu obično uključuje cijelu puricu ili pile punjeno farofom (prženim brašnom korijena manioke), sušenim voćem, jabukama i slaninom. Kao prilog obično se jede riža s povrćem i salata od krumpira i majoneze. Ono što večeru u Brazilu čini posebnom činjenica je da se ne sjedi i jede u slijedovima već svatko sa bogatog buffet stola uzima od svega po malo. Uz to obično se jede vani na zraku s obzirom da je u vrijeme Božića u Brazilu ljeto i visoke temperature ne dopuštaju mirno sjedenje u sparnim prostorima.

Pečena banana

Pečena banana

Premda Brazilci Božić rijetko slave u restoranu, u Rodizio do Brasilu odlučili su neke od tih tipičnih delicija pripremiti za svoje goste u Zagrebu. Blagdanski menu uključuje njihov prepoznatljivi rodizio – meso pečeno i posluženo na sabljama koje se za jednu fiksnu cijenu konzumira u neograničenim količinama, te izdašan buffet bar sa brojnim salatama, jakobovim kapicama, jastogom, lososom i kavijarom s avokadom – baš kao u Brazilu.

Kao šećer na kraju tu su omiljeni kolačić Brigadeiro čiji recept možete pronaći na kraju te ananas pečen na žaru iza kojih se preporuča popiti caipirinhu, njihov najpoznatiji koktel koji se u Brazilu tradicionalno poslužuje iz vrča i pije doslovno tijekom cijelog dana.

Feliz Natal!

Brigadeiro

  • 1 konzerva kondenziranog mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 6 žlica Nesquika

Sve pomiješamo i stavimo u mikrovalnu. Potom izvadimo, promiješamo još jednom i stavimo natrag na 3-4 minute.