Brzi beskvasni kruh

Možda malo neočekivano, došlo je vrijeme da su se opet zasukali rukavi i da se kruh redovno pravi unutar četiri zida u kojima živimo. Netko zato što želi, netko zato što mora.

S obzirom na to da se ljudi i dalje uporno oglušuju na preporuku struke da ostanu u kući, mislim da ćemo ga skoro svi uskoro raditi. Trenutno, ostati doma ne mora biti od straha i “samoizolacije”, samo je u pitanju samodisciplina za brže rješavanje cjelokupne situacije, ali mnogi kao da namjerno to ne žele razumjeti.

Dodatno, određeni broj ljudi je na žalost napravio sebičan i krajnje nehumani kaos po dućanima i ispada da je kvasac postao misaona imenica. Naravno da postoji postupak pravljenja svog kvasca i možete ga od svakog kruha raditi, odnosno ostavljati za idući i to je super. Onaj tko se ne osjeća toliko vješt ili mu se jednostavno ne da, evo i opcije beskvasnog kruha.

Kod moga rođaka u kući se beskvasni kruh sa sodom peče već mjesecima, jer oni tako više vole. Nije da nemaju ili ne mogu, ali za niti sat vremena imati topli, tek pripremljeni kruh, a ti recimo još u pidžami – neprocjenjivo! Tako sam, prije nekih mjesec dana, kad sam im bila u posjeti, pitala moju Dunju koji je to kruh koji je i moja mama jela kod njih i rekla da joj je super. Dunja mi poslala link, pogledala sam i mislim se ok. Cool. Laganica. Onda sam počela kopati po svojim knjigama, internetu itd… i naravno. Irish Soda Bread. Ili jednostavno Soda Bread.

Nije nikakvo otkrivanje tople vode. Samo nam nije toliko u navici koliko, recimo, Ircima.

Tako sam i ja krenula u izradu. I kruh stvarno brz za napraviti. Lagan. Bez da ga treba mijesiti i razvijati gluten u njemu. Bez da se mora dizati jednom, dva puta, tri puta… I baš je ukusan! Jedino što je nama zasmetalo je specifični miris koji soda bikarbona ima. Opet ja halo Bing – zovi Dunju i pitam osjeti li se i kod nje soda; da nisam možda nešto zeznula, prekratko pekla itd… ali nije. Soda ima svoj specifičan miris i tu nema pomoći. Moja Dunja veli da su se oni već naučili na njega i da im ne smeta.

Hmmmmm… ok. Mozgam dalje.

Nisam pekar, ali toliko znanja ipak imam da sam onda pomislila i na prašak za pecivo jer u kontaktu s kiselinom imaju slično djelovanje. I opet knjige u ruke, gledaj, čitaj, traži – naravno da može.

Napravila prvi put – Ispao cool.

Napravila drugi put – ispao super cool

I eto to je to. Imamo divan, super mirisan i ukusan kruh u niti sat vremena.

Nije poanta da sad kažemo buuuu kruh s kvascem. Daleko od toga. Ovo je samo još jedna lijepa, jednostavna verzija tzv. brzih kruhova i u vrijeme nestašice kvasca, prašak za pecivo i soda bikarbona itekako mogu spasiti stvar! I da… toliko je jednostavan za rad, da ga praviti može doslovno svatko. Čak i vaša djeca. Ili osobe koje nikada ranije u kuhinju ušle nisu. Slijedite recept i napomene i nema greške. Ali stvarno nema.

Pecite, uživajte, perite ruke, držite udaljenost od drugih i OSTANITE KUĆI!!!

Sastojci

  • 250 g pšeničnog brašna plus još malo za posipanje
  • 9 g praška za pecivo
  • 250 g raženog brašna
  • 6 g soli (1 malo punija žličica)
  • 400 g tekućeg jogurta ili mlaćenice
  • Sjemenke po izboru: sezam, chia…

Postupak

Pećnicu staviti grijati na 200°C.

Sve suhe sastojke pomiješati u zdjeli ili na radnoj površini. U sredini napraviti „bunar“ te u par navrata uliti jogurt. Između svakog puta drvenom kuhačom ili rukama povezivati tijesto. Relativno brzo povezati mekano i lagano ljepljivo tijesto. Ne mijesiti puno. Na lagano pobrašnjenoj podlozi umijesiti tijesto, tek toliko da se povežu svi sastojci. Dovoljno je 10-15 poteza.

Formirati kuglu tijesta te ju staviti na pobrašnjeni pleh ili na papir za pečenje. Rukama lagano spljoštiti kruh i nožem napraviti malo dublji znak križa, cca 1cm dubine.

Kruh peći u prethodno zagrijanoj pećnici, 35-40 minuta, ovisno o pećnici.
Pečeni kruh okrenuti naopako i kuckanjem u koru provjeriti je li pečen – treba se čuti šuplji zvuk.

Ostavite kruh da se ohladi na rešetki.

NAPOMENE:

  • Koristite brašno po želji. Ne moraju biti ni ove vrste a niti mora biti u ovim omjerima koje sam ovdje koristila. Miksam ih i ja. I čisto pšenično brašno je ok. Jedino, ako ćete stavljati samo „teža“ brašna tipa integralno, raženo i sl. po potrebi dodajte još malo jogurta jer tijesto treba biti mekano i pomalo ljepljivo.
  • Nakon što ste kruh lagano spljoštili i zarezali, možete ga po želji premazati ostatkom jogurta u posudi i posuti recimo sezamovim sjemenkama.
  • Kruh možete jesti i topli i hladni. Ohlađen i spremljen u vrećici će i nakon 2-3 dana i dalje biti dobar za jelo kao i prvog dana.
  • Ljepota je da se ne mrvi i ostaje mekan.
  • Ako želite raditi s mlaćenicom a nemate je, a nemate ni jogurta u kući, nije kraj svijeta. Možete je napraviti sami kod kuće. U 250ml mlijeka ulijte 1 jušnu žlicu soka od limuna ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite 10-ak minuta da stoji. Mlijeko će progustiti. Neće biti kao klasična mlaćenica ili jogurt, ali je jako dobra zamjena!
  • U pećnicu uz kruh možete ubaciti i malu posudu s vodom koja će isparavati tijekom pečenja i kruh će se manje sušiti.

Dobar tek!