Cheesecake od bundeve

Zamislite ga samo kako se topi na vašem jeziku, uz svoj pun i kremast okus! Tko se jednom ‘navuče’ na cheesecake, ne može odoljeti tom divnom i zasitnom kolaču. Zbog svoje jednostavnosti u sastojcima i pripremi, cheesecake spada u jednu od najstarijih slastica.

Na grčkom otoku Delos, 778. godine prije Krista., poslastica od sira nudila se sportašima prije prvih Olimpijskih igara. Grci su za njenu pripremu koristili, osim sira, brašno i med. Iz Grčke, ovaj kolač preuzimaju stari Rimljani. Osnovnom receptu dodaju jaja. Marcus Porcius Cato u svojim spisima spominje tzv. “libum”, žrtveni kolač pripremljen sa sirom, brašnom, jajima i medom.

Torte od sira raširile su se po cijelom svijetu, jedu se svugdje gdje ima sira – od Amerike, preko Azije do Australije. Razlikuju se samo po njegovoj vrsti, od mekanog kozjeg, kombinacije s vrhnjem ili jogurtom, pa do grčke fete i našeg domaćeg svježeg sira.

Danas ćemo vam otkriti još jednu kombinaciju i to onu s kraljicom jeseni – bundevom.

 

cheesecake s bundevomCheesecake od bundeve spaja tradicionalne i moderne slastice, no na kraju će se svatko složiti da je ova torta za prste polizati.

RECEPT- CHEESECAKE S BUNDEVOM

Vrijeme pripreme: 45 minuta
Pečenje: 40 minuta + hlađenje

Sastojci:

  • 2 šalice mljevenih keksi
  • 1 žlica brašna all-purpose flour
  • 3 žlice rastopljenog maslaca

Krema:

  • 312 g kremastog sira
  • 1 šalica šećera
  • 2 šalice pirea od bundeve
  • 3 žlice brašna
  • 1 žlica mlijeka
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice mljevenih klinčića
  • 3 jaja
  • Šlag (po želji)

 

U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, brašno i maslac. Smjesu utisnite u kalup za torte, te stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko deset minuta. Nakon toga pustite neka se ohladi.

 

cheesecake s bundevom 1

 

Skuhajte bundevu, s prethodno uklonjenom korom i košticama, narezanu na kockice. Kada bundeva omekša procijedite višak vode i od nje štapnim mikserom napravite pire te pustite neka se malo ohladi. U većoj zdjeli mikserom pomiješajte kremasti sir i šećer dok ne dobijete glatku ujednačenu smjesu. Zatim dodajte pire od bundeve, brašno, mlijeko i začine. Na kraju dodajte lagano umućena jaja te nastavite miješati mikserom na srednjoj brzini. Kada se sve lijepo sjedini, mješavinu izlijte na kekse.

Ispecite tortu na 200 stupnjeva oko 40 minuta dok se centar torte ne stvrdne. Prekrijte tortu folijom ako je potrebno kako ne bi previše potamnila odnosno izgorjela. Kada tortu izvadite iz pećnice, hladite je oko sat vremena na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku barem četiri sata prije serviranja. Tortu, po želji, poslužite sa šlagom. U slast!