Cheesecake s borovnicama

Torta od sira ili cheesecake je jedna od najpopularnijih torti ikada u Americi. Radi se o prhkom tijestu , kojem sam ja ovaj put dodala i malo kakaa, te o nadjevu od svježeg sira, jaja i limuna. Ako sve to još premažete ukusnom marmeladom i ukrasite svježim domaćim, sezonskim borovnicama, dobit ćete desert kao stvoren za sve, pa i one svečanije prilike. 

Sastojci :

za tijesto:

150g brašna
1 žlica kakaa za kolače
110 g maslaca
50 g šećera

za sirnu smjesu:

4 jaja
200 g šećera
1 kg svježeg sira
3 žlice gustina
80 g otopljenog maslaca
sok i naribana korica jednog
neprskanog limuna
2 žlice marmelade od marelica
400 g svježih borovnica
šećer u prahu za posipavanje

Postupak :

  1. Za tijesto izmiješajte brašno s kakaom i šećerom. Dodajte na listiće narezan maslac, pa prstima napravite mrvičastu smjesu . Smjesu mješajte rukama i dlanovima dok ne postane kompaktna, tada ju oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i ostavite 30-tak minuta na hladnom.
  2. Za to vrijeme pripremite kalup Ø 25 cm, malo ga namastite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 200 C. Tijesto zatim valjkom razvaljajte i prekrijte njime dno kalupa, te ga izbockajte vilicom.
  3. Za sirnu smjesu , pjenasto izmiksajte jaja sa šećerom. Umiksajte svježi sir, zatim dodajte gustin, te otopljen i malo prohlađen maslac. Dodajte sok i naribanu koricu jednog neprskanog limuna, pa sve dobro izmiješajte. Smjesom prelijte tijesto i pecite u zagrijanoj pećnici sat vremena. Ako je potrebno kolač prekrijte aluminijskom folijom, kako vam ne bi površina previše potamnila.
  4. Gotov kolač izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Zatim ga izvadite iz kalupa i stavite na tacnu za torte po vašoj želji. Marmeladu rastopite u manjoj posudi sa dvije žlice vode, pa takvom premažite kolač. Na kraju operite borovnice pa ih poslažite na kolač. Pospite šećerom u prahu.

Just Good Food