Christine Mangan: Tangerka

Prvijenac autorice Christine Mangan Tangerka svjetski je bestseler koji je privukao veliku pozornost. Knjižare Waterstonesa (najveći i prestižni britanski knjižarski lanac) posvetio je posebnu pozornost ovoj knjizi, tematski prilagođavajući svoje izloge i proglasivši je knjigom veljače 2019.

Tangerka, jedan od najiščekivanijih romana godine, vodi čitatelja u egzotični Maroko pedesetih godina dvadesetog stoljeća u napetoj priči o tajnama i skrivenim namjerama.

Priča započinje prizorom trojice muškaraca koji izvlače tijelo iz mora. Kome tijelo pripada i kako je završilo u vodi? U nastavku dvije žene naizmjenice pripovijedaju priču kojom će čitatelju pružiti dug i psihološki kompleksan odgovor na to pitanje.

Alice Shipley bogata je, nesigurna i ranjiva žena koja uvijek nosi rukavice od čipke i bisere. S druge strane je Lucy, pomalo je tajanstvena i mračna. Upoznaju se tijekom studija u Benningtonu pedesetih godina i ondje se među njima razvija pomalo posesivno prijateljstvo.

Nakon tragičnog događaja Alice napušta studij, vraća se u Veliku Britaniju te se udaje za Johna s kojim otputuje u Tanger, u Maroko. U potrazi za novim počecima, Alice se nada povratiti duševni mir, bježeći od traumatičnog iskustva, a možda i od svoje posesivne prijateljice Lucy.

No ubrzo se Lucy nenajavljeno pojavljuje na vratima njihova doma, gdje će pokušati ponovno uspostaviti kontakt i obnoviti njihovo posebno prijateljstvo. Ali mora se suočiti s Johnom – njihov odnos neprijateljske je prirode od samog početka, a Aliceino kaotično stanje uma pogoršava se između dvije vatre. Čitatelji će kroz njihovu priču doznati detalje misteriozne nesreće koja ih je razdvojila u Vermontu.

Tijekom boravka u Maroku kao Aliceina i Johnova gošća, Lucy upoznaje Tanger uz pomoć misterioznoga lokalnog umjetnika Youssefa i čini se neizbježnim da će se jedna od njih ili čak obje izgubiti u tome gradu. U jednom trenutku ono tijelo s početka priče ipak će morati završiti u vodi.

Ova izvanredna, napeta priča i njezino egzotično mjesto radnje potaknuli su i Georgea Clooneyja da licitira za filmska prava, a jedna od uloga pripala bi Scarlett Johansson.

Mangan je odlučna u namjeri prikazati život uzbudljivim, fokusirajući se na žudnju prema Tangeru. Možda ne toliko prema samom gradu koliko prema potrazi za pustolovinama i ljubavlju.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #Tangerka 
  • Pratite naše društvene mreže, podijelite objavu, tagirajte frendice
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 23. kolovoza, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Zora Višnjić