Ciklus predavanja povodom izlaska druge zbirke pjesama ”Što mijenjat ne možeš, pusti”

Povodom izlaska druge zbirke pjesama ”Pusti” autorica Lea Brezar najavljuje ciklus predavanja na temu ”Što mijenjat ne možeš, pusti” koji počinje u mjesecu poezije, 20.03.2018. u 19 h, u Zagrebu, u poznatoj zagrebačkoj knjižari Znanje u Gajevoj ulici te se nastavlja diljem Hrvatske – u Varaždinu, Otočcu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Puli i Splitu.

”Kada me pitaju zašto pišem i što to motivira moje stvaralaštvo, moj odgovor je jednostavan: želim svakog čitatelja dotaknuti, inspirirati, razgaliti kako bih ga potaknula da pronikne u sebe i baš tamo pronađe odgovore na pitanja o životu koja često postavljamo sami sebi: Ima li sve ovo smisla? Za što se borim? Jesam li voljena? Mogu li uopće voljeti? Kako da oprostim i otpustim? Mogu li ja to? Što čekam? U svojim pjesmama iznova proživljavam sve te dileme i samu sebe potičem na promjenu. Zaslužili smo doživjeti upravo taj smisao, ljubav, opraštanje, hrabrost, živjeti kako želimo i nekako se nadam da će vam baš ove pjesme pomoći da uvidite što možda do sada niste, da promijenite ono što možete i otpustite ono što vam ne treba”, izjavljuje Lea Brezar, spisateljica i pjesnikinja.
S tim ciljem su organizirana predavanja diljem Hrvatske u kojima će autorica ponuditi ideje o otpuštanju temeljene na dugogodišnjem poslovnom iskustvu i osobnom razvoju i s ciljem da život učinimo boljim od onoga što je bio danas i pustimo ono što nam ne koristi.

Suvremena psihologija u stihu

Zbirka pjesama ”Pusti”, njezina je sedma knjiga utemeljena na suvremenoj psihologiji koju Lea Brezar vješto isprepliće kroz žanrove u kojima stvara: slikovnica, zbirke pjesama, priručnici i romani. Zbirka ”Pusti” vodič je ka osobnim promjenama jer autorica stihovima vodi kroz vlastite emocije i tom prilikom pogađa ravno u srž čitateljevih osjećaja i iskustava, potiče na promišljanje i nudi rješenja.

Svakom svojom knjigom, naime, Lea Brezar demonstrira raskošno obilje motiva, tema, stihova i rima koje zauzimaju i po stotinu stranica, za razliku od tankih zbirki poezije manje produktivnih autora. Druga odlika, atipična za hrvatsku suvremenu poeziju, vatromet je ohrabrenja, podrške i dobrog raspoloženja koje pjesnikinja odašilje u svojim pjesmama, kao da jedva čeka podijeliti ih s drugima. Kod Lee Brezar, naime, nema introvertirane štedljivosti i spore destilacije teških misli. Njezine su rime jednostavne, zaigrane, domišljene sa šarmom i duhovitošću, slične onima vječno radosnih velikana Grigora Viteza i Dobriše Cesarića, koji su svojim dječje jednostavnim unakrsnim i parnim rimama osvojili naraštaje. Motivirajuće, vedre i lakopamtljive stihovane rečenice Lee Brezar zbog svoje šlagerske komunikativnosti iskaču i iz zadanih okvira objavljivanja poezije – njezine pjesme pojavljuju se na CityLight plakatima i razgaljuju prolaznike na tramvajskim stajalištima već dva ljeta zaredom ili se pak izvode uglazbljene na festivalima.” Sandra Pocrnić Mlakar, iz pogovora.

Datumi predavanja:

  • 20.03., Zagreb, Znanje, Gajeva 1
  • 22.03., Varaždin, Znanje, Lumini
  • 28.03., Otočac, Book Cafe Paradiso
  • 29.03., Rijeka, Znanje, Užarska 1
  • 05.04., Osijek, GISKO
  • 06.04., Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar
  • 12.04., Pula, Gradska knjižnica i čitaonica
  • 27.04., Split, Gradska knjižnica Marka Marulića

Lea Brezar spisateljica je koja, osim u iskusnom radu perom, svoj profesionalni rad ostvaruje i kao direktorica marketinške agencije „Dhar media“, zasnovanu na načelima dharmičkog menadžmenta. Agencija obuhvaća projekte TouristarTV, Superbrands, stručni magazin Brend kultura te projekt FUL KULTURNO. Kao autorica se afirmirala u mreži novijih hrvatskih spisatelja, među kojima je poseban uspjeh postigla svojim pjesmama u zbirci ”Oda godinama” te romanima ”Superjunakinje” i ”Kradljivci sreće”.