Čišćenje pećnice bez opasnih kemikalija

Sa sigurnošću možemo reći kako je čišćenje pećnice jedan do najomraženijih poslova. Osim toga što je fizički zahtjevno, čišćenje pećnice ne volimo niti zbog kemikalija kojima smo izloženi.

Ako pri čišćenju ne želite koristiti agresivne proizvode prepune raznoraznih kemikalija, potrebno je poslužiti se s nekoliko malih trikova.

Pozovite paru upomoć!

Jednostavno čišćenje pećnice je moguće uz pomoć vode. Stavite u pećnicu posudu s vodom te upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Para će očistiti masnoću koju kasnije samo ‘pokupite’ krpom. Manje prljavštine možete ukloniti tako da pošpricate pećnicu s vodom te ju na nekoliko minuta upalite.

Sol i limun

Čišćenje i dezinfekcija bez kemikalija moguća je uz kombinaciju soli i limuna. Limun narežite na kolutove te ih sa soli stavite u rernu s vodom. Uključite pećnicu i pričekajte da voda ispari. Tako ste bez kemikalija dezinficirali prostor u kojem pečete hranu.

Soda bikarbona i ocat

Za čišćenje jače zapečenih masnoća unutar pećnice isprobajte sodu bikarbonu. Pomiješajte ju s vodom i premažite pećnicu te ostavite da odstoji nekoliko sati. Nakon toga pošpricajte s bijelim alkoholnim octom i ostavite da djeluje još neko vrijeme. Kasnije sve dobro operite s mokrom krpom.

Ako imate baš očajnu situaciju, učinite sljedeće:

Namočite staklo vodom, pospite ga sodom bikarbonom i limunom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite komad aluminijske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i s njom izribajte staklo.

Aluminijska folija odlično riba sve staklene površine, ostavlja ih bez ogrebotina.

Nakon svakog čišćenja ostavite pećnicu nekoliko minuta otvorenom, kako bi isparili svi eventualni mirisi. Kad ste se već potrudili oko čišćenja, pokušajte ju održati tako urednom. Osim što je najbolje nakon svakog pečenja prebrisati pećnicu, mrljama doskočite tako da stavite aluminijsku foliju na dno. Kad se folija zaprlja, samo ju zamijenite s drugom. Pećnica će vam tako duže ostati čista.