Clara Usón: Kći Istoka

Lijepa, inteligentna, otvorena, Ana pred sobom ima divnu budućnost. Najbolja je studentica u svojoj generaciji na Medicinskome fakultetu u Beogradu i ponos svoga oca, generala Ratka Mladića. No jedne noći, u ožujku 1994. godine, nakon povratka s apsolventskoga putovanja iz Moskve i sa samo 23 godine, Ana uzima očev najdraži pištolj i donosi odluku koja će zauvijek obilježiti život njezine obitelji. A nešto više od godinu dana nakon obiteljske tragedije, u srpnju 1995., general Ratko Mladić počinit će najveći i najstrašniji pokolj na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata, pogubivši više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Što se dogodilo u Moskvi? Je li Ana vidjela drugo lice svoga oca, koji je u njezinim očima bio junak, pošten čovjek, a u očima drugih ratni zločinac, sadist koji je ubijao ljude, uključujući djecu, žene i starce? Ispreplićući dokumentarno i fikcionalno, autorica kroz bremenit okvir povijesno-političkih zbivanja na području bivše Jugoslavije nastoji rasvijetliti jednu obiteljsku i osobnu dramu.

Roman Kći Istoka nagrađen je 2013. godine dvama uglednim španjolskim književnim priznanjima: Premio Ciudad de Barcelona i Premio nacional de la Crítica, a 2014. dodijeljeno mu je i ugledno talijansko kulturno priznanje, Premio per la Cultura Mediterranea.

Španjolska spisateljica Clara Usón (Barcelona, 1961.) dosad je objavila sedam romana, među kojima su Noches de San Juan (1998.), Primer vuelo (2001.), El viaje de las palabras (2005.), Perseguidoras (2007.), Corazón de Napalm (2009.), Valor (2015.) te djelo koje se bavi ratnim događanjima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih, La hija del Este (Kći Istoka, 2012.). Riječ je o njezinu najuspješnijem romanu, koji je samo u prvoj godini objavljivanja doživio pet španjolskih izdanja, a u međuvremenu je preveden na nekoliko stranih jezika. Clara Usón dobitnica je mnogih uglednih književnih priznanja poput Premio Femenino Lumen (2008.), Premio Biblioteca Breve de Seix Barral (2009.), Premio Nacional de la Critíca (2013.), Premio Ciudad de Barcelona (2013.) i Premio per la Cultura Mediterranea (2014.).

V.B.Z. i She.hr darivaju! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #kćiistoka

Prijave primamo do 12. rujna, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Možete se prijaviti samo jednom!

Dobitnica: Maja Puktalović-Buljan