Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Trostruko čokoladno ludilo za Doček!

Odaberite tortu za Doček i iznenadite svoje najdraže…

U suradnji s našom Slatkom Radionicom by Vesna Nakić donosimo vam recept za genijalnu čokoladnu tortu. Ako pripremate torte za Doček, razmislite o ovoj! Isprobali smo je na jednom rođendanu i znate što? Nema šanse da ostane komadić za sutra!

Trostruko čokoladno ludilo

Biskvit:

  • 7 jaja
  • 280 g šećera
  • 320 g brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 30 g kakaa
  • 140 ml ulja
  • 140 ml vode
  • 2 vanilin šećer ili aroma vanilije
  • rum, korica naranče

OPCIJA: sušene brusnice natopljene u rumu

Krema:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 500 ml slatkog vrhnja
1. Biskvit (s brusnicama), narezan na 4 sloja 2. Krema, zaglađena 3. Topljenje čokolade na pari 4. Tanki sloj čoko glazure stavljen na kremu

1. Biskvit (s brusnicama), narezan na 4 sloja
2. Krema, zaglađena
3. Topljenje čokolade na pari
4. Tanki sloj čoko glazure stavljen na kremu

ZA IZMEĐU SLOJEVA:

70 g topljene čokolade po sloju kreme

ZA PREMAZ BISKVITA:

sok od naranče ili čokoladno mlijeko/kakao

MIRROR GLAZE GLAZURA:

  • 100 ml vode
  • 170 g šećera
  • 95 ml slatkog vrhnja
  • 55 g kakaa
  • 10 g želatine+50 ml vode

 

POSTUPAK:

Pećnicu zagrijati na 160-170°C (ovisno o pećnici). Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Mikserom pjenasto umutiti žutanjke i obje vrste šećera. Dodati postupno vodu pa potom i ulje. I dalje miksajući, brašno pomiješano s praškom za pecivo i prosijanim kakaom žlicu po žlicu dodavati u smjesu dok se sve ne sjedini. Dodati rum i koricu naranče.

12438694_10153743982205359_205166800_o

NAPOMENA: Po želji umjesto ruma dodajte sušene brusnice natopljene u rumu.Ukoliko tortu želite napraviti isključivo čokoladnom, izbacite i koricu od naranče a i sušene brusnice.

Postupno špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Peći 55-70′ (ovisno o pećnici) ili iz 2 puta 25-30′ na 180°C.

NAPOMENA: Ako biskvit pečete iz jednog puta, vodite računa o tome da naraste 8-9 cm! Obično su kalupu visoki 5-6 cm pa imate 2 opcije:
1. Peći biskvit iz 2 puta
2. Unutar kalupa stavite višeslojno papir za pečenje, tako da dobijete visinu cca 10cm.

KREMA:

Čokoladu usitniti na manje komade i staviti u zdjelu. Slatko vrhnje zagrijati, ali ne da provrije! Zagrijano vrhnje preliti preko čokolade. Ostaviti 1-2 minuta i onda lagano miješati pjenjačom ili špatulom dok se čokolada potpuno ne otopi. Dobivenu smjesu stavite u frižider na nekoliko sati, dok se ne ohladi ili preko noći.

NAPOMENA:
1.Preporučujem vam da odmah uzmete malo dublju posudu u kojoj ćete kasnije moći miksati.
2.U početku topljenje čokolade u vrhnju neće izgledati baš lijepo, mrvičasto i podosta bezizlazno.

Bez panike, sam nastavite lagano miješati dok se čokolada potpuno ne otopi, a smjesa postane gusta i svilenkasta.

Nakon što se ohladila, kremu izvaditi iz frižidera, ostaviti je 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da malo popusti te početi miksati, od najmanje temperature prema najvećoj. Miksati dok se ne dobije čvrsta krema.

NAPOMENA: Krema će postupno mijenjati boju, od tamno smeđe do skoro svijetlo smeđe.

Trostrukočokoladnoludilo2

SLAGANJE TORTE

(Najbolje je ako se može slagati u kalupu. Ako ne, nije problem, samo malo strpljenja)

  • Biskvit (natopiti sokom od naranče ili čokoladno mlijeko/kakao)
  • Krema (lijepo je zagladiti)
  • 70g otopljene čokolade razmazati po cijeloj površini torte (stavite tortu u škrinju na 10 minuta da se čokolada stisne)
  • Biskvit… Završiti biskvitom.

GLAZURA:

Želatinu pomiješati s vodom i ostaviti je 10-15 minuta da nabubri.

U tećici prokuhati slatko vrhnje, šećer i vodu. Dodati kakao. Dobro promiješati da se ne stvore grudica.
Nabubrenu želatinu rastopiti na pari te je dodati glazuri. Dobro promiješati te cijelu glazuru procijediti kroz cjediljku.

Čekati da se temperatura glazure spusti na 25-26°C. Glazuru polako izliti po dobro ohlađenoj torti koja je stavljena na rešetku, tako da se višak glazure odlije.

NAPOMENA: Mirror glaze ili zrcalna glazura nije konzistencije kao klasična čokoladna glazura. Nakon što se stisne, ostane “pudingasta” ali čvrsta. I jako se lijepo može rezati. Ne treba vam vruća voda, zagrijani nož i sl. Glazuru obično prelijem u bokal ili nešto slično, da mi je lakše izlijevati je na tortu.

Nemojte se previše zamarati time je li glazura sa strana prekrila cijelu tortu ili nije. Ona lijepo izgleda u svakom slučaju, iako se s ovom količinom to može.

Ako pak želite imati samo tzv. “curke” glazure sa strana, dovoljno je napraviti pola smjese glazure. U tom slučaju, tanko premažite kremu sa strana.

Jedino je bitno da lijepo zagladite gornju površinu torte. Ostalo – kako vam je lakše.

I sve najbolje!

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

[/box]

Ne propustite

Gastronomija

Nevjerojatna kombinacija okusa i mirisa prožet će vaše okusne pupoljke i skratiti vam odbrojavanje do ljeta.

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Gastronomija

Nema pečenja!

Gastronomija

Zamamni okus jagoda na proljetnoj deliciji.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.