Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Cvjetna palenta

Hrvatsko tradicionalno jelo na nekoliko domišljatih načina.

Evo jednog recepta iz Tatine kuharice. Znalcima neka bude podsjetnik za obrok ili prilog a početnicima neka bude za pripremu jednostavno a opet ukusno jelo.

Palenta može biti prilog ili glavno jelo i neizostavan je dio hrvatske tradicijske kuhinje. Nekad je palenta bila tipično jelo siromašnih slojeva stanovništva diljem Europe i na stolovima se nalazila više puta tjedno, a danas je otkrivaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog uz mesna ili riblja jela.

Palenta i žganci

U našoj je obitelji za doručak ili večeru često posluživana vruća palenta ili žganci. Razlika između ta dva jela je u grubosti mljevenja kukuruznog zrna. Palenta se priprema s finim, sitno mljevenim kukuruznim brašnom, a žganci s krupnijom kukuruznom krupicom. Na sjeveru Hrvatske kukuruzna krupica se kuhala u vodi te prelijevala toplim mlijekom. Kao djeca smo obožavali žgance s kiselim vrhnjem ili jogurtom. Tata danas ovo jelo rado priprema kao prilog za roštilj ili za doručak koji djeca nazivaju zlatnim grizom.



Kad je kukuruz prije nekoliko stoljeća, nakon otkrića Amerike, stigao u Europu, oplemenio je dotadašnji jelovnik. Slične kaše pripremale su se od heljde i prosa ili raži. U Hrvatskoj postoji više od dvadeset naziva za palentu, a neka od njih su pura, polenta, pulenta i prpa, ovisno o dijelu zemlje u kojem se pripravlja.

Priprema palente i žganaca vrlo je jednostavna i brza. Moguće ih je pripremiti i dan ranije te narezati na kriške i podgrijati za prilog ili peći u pećnici i na roštilju. Odličan je prilog uz povrće, meso i ribu ili pak kao samostalno jelo. U našoj se zemlji često jede s preprženom slaninom i čvarcima ili s kiselim zeljem. Ako je pripremate kao prilog za roštilj, izrežite skuhanu i dobro ohlađenu palentu na kriške koje nisu tanje od 1 do 2 cm.

Osnovni recept za kuhanje palente


Potrebno:
  • 5-6 šalica vode (oko 1,5 l)
  • 2-3 šalica kukuruzne krupice
  • 1 žličica soli
Veća količina kukuruzne krupice jelo će učiniti gušćim. Ako želite skratiti vrijeme kuhanja, vodu možete zakuhati u kuhalici za vodu i prebaciti je u posudu u kojoj nastavljate kuhati. Dodati sol te lagano, uz stalno miješanje da ne nastanu grudice, dodavati i ukuhavati kukuruznu krupicu. Koristite što dužu kuhaču kako vas kipući mjehurići palente ne bi poprskali i opekli. Palentu i žgance možete kuhati i tako da ih dobro izmiješate pjenjačom za snijeg. Kad se počne zgušnjavati, poklopiti i kuhati još 15-20 minuta na laganoj vatri. Poslužiti odmah ili postupiti kako je navedeno u pojedinim receptima. Po želji, kalup za kuglof ili zdjelu oplahnite hladnom vodom, u kalup stavite palentu ili žgance te prije posluživanja preokrenite i djeci poslužite kao “tortu”!



Palenta sa zapečenim parmezanom

Potrebno:
  • skuhati palentu ili žgance prema osnovnom receptu
  • 100 g naribanog parmezana ili lako topivog sira kao što je Ementaler
  • maslinovo ulje ili maslac
Priprema:
  1. Zagrijati pećnicu na 220 °C.
  2. Keramičku posudu za pečenje premazati uljem ili maslacem. Skuhati palentu prema osnovnom receptu, uliti u posudu za pečenje i posuti naribanim parmezanom ili nekim drugim sirom.
  3. Peći u pećnici desetak minuta dok se sir ne rastopi ili dok se ne stvori smeđa korica.
Palenta sa sirom

Skuhati palentu i, kad se smjesa počne zgušnjavati, dodati naribani parmezan ili sir te dobro promiješati i poslužiti kao prilog.

Palenta s lukom i špekom (slaninom ili pršutom)

Potrebno je:
  • 300 g palente odnosno kukuruznog brašna
  • naribani sir (najbolje parmezan ili grana)
  • maslac ili maslinovo ulje
  • 1 luk, sitno narezan
  • 100 g špeka ili pršuta, narezano na kockice
  • oko 1,5 l vode
  • 1 žlica morske soli
Priprema:
  1. U velikoj posudi zakuhati vodu i dodati morsku sol.
  2. Palentu skuhati prema osnovnom receptu za kuhanje palente.
  3. Zagrijati pećnicu na 200 do 225 °C.
  4. U tavi rastopiti maslac ili maslinovo ulje i na njemu popržiti luk i pršut ili slaninu.
  5. Palentu izliti u keramičku posudu za pečenje ili čekati da se ohladi pa izrezati na kocke i staviti u posudu.
  6. Luk i pršut raspodijeliti po palenti i posuti naribanim sirom.
  7. Peći u pećnici oko 20 do 30 minuta, dok se ne stvori smeđa korica.
Za djecu pripremite brzinsku i dijetnu verziju samo s naribanim sirom ili posebno odvojite dio za djecu.

Palenta iz pećnice, prelivena umakom od rajčice



Potrebno je:

Palenta, skuhati prema osnovnom receptu.

Za umak:
  • 700 g svježih rajčica ili 0,7 l polpe ili narezanih rajčica iz konzerve
  • prstohvat šećera
  • prstohvat soli
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 100 g naribanog parmezana ili nekog drugog lako topljivog sira

Po želji: 1 luk i/ili 1-2 režnja češnjaka

Priprema:
  1. Skuhati palentu prema osnovnom receptu, izliti u što plići i veći kalup i dobro ohladiti.
  2. Zagrijati pećnicu na 200 °C. Ohlađenu palentu narezati na kriške od 1 do 2 cm debljine.
  3. Ako se koristi luk i češnjak, narezati luk na kolutove a češnjak na veće komade te popržiti u tavi na zagrijanom ulju.
  4. Staviti rajčice i kuhati desetak minuta.
  5. Premazati uljem keramičku posudu ili lim za pečenje te poslagati oko pola količine palente. Preliti dijelom umaka od rajčica te ponovno dodati red palente. Preliti ostatkom umaka od rajčica i posuti naribanim sirom. Peći dvadesetak minuta do pola sata.
I za kraj palente cvjetovi kao prijedlog obroka za djecu. Skuhanu palentu uliti u formice za muffine ili poput ovih na slici. Izvaditi ih kad se stvrdnu i ohlade te poslužiti. Također je moguće posuti ih ribanim sirom i zapeći u pećnici.

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.