Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Dan posta i nemrsa

Vrijeme prije Uskrsa obilježava skromnost i odricanje

Iako mnogi Uskrs povezuju isključivo s bojanjem pisanica i specijalitetima koji će se uskoro naći na blagdanskom stolu, za vjernike je ovo vrijeme skromnosti i odricanja.



Mnogi dvoje oko značenja pojmova 'post' i 'nemrs'. Naime, u dane posta katolici ne jedu meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je samo jedan cjeloviti obrok. Nemrs podrazumijeva uobičajena tri obroka, ali bez mesa na tanjuru. Pepelnica, koja obilježava početak Korizme i Veliki Petak jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernici se tih dana odriču mesa te jedu samo jedan obrok, a prema dosadašnjoj praksi postiti su dužni svi katolici u dobi od 18 do 60 godina, s izuzetkom bolesnika.

Korizmeni post

U ovom dijelu liturgijske godine kršćani se pripremaju za svoj najveći vjerski blagdan – Uskrs. Počevši s Čistom srijedom, ili Pepelnicom ulaze u vrijeme pokore koje traje 40 dana. Ako uzmete kalendar u svoje ruke vidjet ćete da ovo razdoblje u biti traje 46 dana, ali imajte na umu da se od posta oduzimaju nedjelje jer je to dan Isusova uskrsnuća, a time i velikog slavlja.

Veliki petak

Ovaj dan vjernicima prolazi u tišini i strogom odricanju od ukusnih mesnih jela. Jede se grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a najčešće se poslužuje riba. U kontinentalnom dijelu šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morska riba i plodovi mora.
Na dan Kristove muke i smrti vjernici na svoj skroman način, odričući se hrane, izražavaju zahvalnost Isusovim djelima te jačaju svoju dobru volju.

Unatoč postu i nemrsu gurmani će i ovo vrijeme iskoristiti za pripremu raznih delicija. Donosimo vam prijedlog recepta za sutrašnji dan:

Losos sa sezonskim povrćem

Ovaj jednostavan recept omogućit će vam ukusan i zdravi obrok u skladu s vjerskim načelima. Radi se o lososu umotanom u sezonsko povrće.



SASTOJCI:
  • Sol i crni papar
  • Tri male mrkve razrezane po dijagonali
  • Maslinovo ulje
  • 6 fileta lososa
  • 1 limun narezan na tanke kolutove
  • 1 svežanj šparoga
  • 1 šalica graška
  • 12 grančica svježeg estragona
  • 1 dlc bijelog vina

Zakuhajte vodu u loncu i ubacite mrkve. Kuhajte tri minute te ih zatim ocijedite i stavite na stranu. Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Izrežite šest komada folije u obliku srca tako da širina folije u najširem dijelu bude oko 50 cm. Svaku polovicu 'srca' premažite s maslinovim uljem te na nju položite po jedan komad lososa. Dodajte još ulja po filetu. Začinite po želji i dodajte po dva koluta limuna na svaki komad lososa. Povrće rasporedite ravnomjerno po svakom komadu te sve zalite s nekoliko kapi bijelog vina. Praznu polovicu 'srca' presavijte preko lososa i povrća sve dok vaš ukusni paketić ne bude u potpunosti zatvoren. Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite oko 15 minuta.

Ovo jednostavno jelo zasigurno će 'začiniti' vaš blagdanski stol.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Spomenuta dijeta uključuje privremeno smanjenje konzumacije hrane kako bi se oponašali učinci gladovanja, odnosno prehranu samo na vodi uz zadržavanje osnovnog unosa hranjivih tvari.

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Zdravstveni karton

Iako se neke dijete baziraju na drastičnim promjenama i uključuju većinu namirnica koje ne volite, to ne mora uvijek biti slučaj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.