Djevojka iz močvare – Svjetska književna senzacija o odrastanju i ljubavi

Znanje i Vorto Palabra s ponosom predstavljaju svjetsku književnu senzaciju, roman Djevojka iz močvare iz pera autorice Delie Owens. S više od milijun prodanih primjeraka u godini nakon objavljivanja, roman Djevojka iz močvare od samozatajnog se debitantskog djela prometnuo u senzaciju.

Ovaj bestseler The New York Timesa glumica Reese Witherspoon odabrala je za svoj knjižni klub, ali i kao predložak za istoimenu ekranizaciju koju će producirati upravo njena tvrtka Hello Sunshine. “S misterijem koji ostavlja bez daha, zapanjujućim južnjačkim okruženjem te beskrajno fascinirajućom heroinom, obožavala sam knjigu od trenutka kad sam je počela čitati”, izjavila je Witherspoon. A da nije jedina koja tako misli, dokazuju autorska prava prodana u 23 zemlje te nagrada Goodreads Choice Awards za najbolju povijesnu beletristiku.

 

View this post on Instagram

… ali objava dana će sigurno biti upravo ova – kruna na ovom uzbudljivom, prekrasnom rujnu – mislim da nimalo neću pretjerati kada ovu čudesnu knjigu nazovem jednim od najiščekivanijih naslova godine. 🖤 Vama koji ste s vremenom počeli vjerovati mojim preporukama bit će sve jasno kada ponovim da ja još uvijek ne mogu presuditi koja od knjiga, "Circe" ili "Djevojka iz močvare", mi ne najdraža pročitana u 2018. godini. Razmišljanje o toj odluci mi izaziva fizičku neugodu i mislim da će to biti prvi put u povijesti postojanja Bibliovce da će dvije knjige morati dijeliti to počasno mjesto. Što je neobično, jer su i jedna i druga o ženama koje postaju najmoćnije kada ih odbace i protjeraju, kada ostanu same… Kada im je priroda jedina saveznica, jedina mentorica, jedina prijateljica. ❤ 🖤 "Tata mu je mnogo puta rekao da je pravi muškarac onaj koji plače bez srama, srcem čita poeziju, dušom osjeća operu i čini sve što je potrebno da bi obranio ženu." 🖤 "Postoje oni koji mogu živjeti bez divljine, i oni koji ne mogu." 🖤 "U najkrhkijoj točki u svom životu okrenula se jedinoj zaštitnoj mreži za koju je znala – samoj sebi." 🖤 – Delia Owens, DJEVOJKA IZ MOČVARE (Za Vorto Palabra fenomenalno prevela Petra Pugar.) . . . . . . . . . . . . . #wherethecrawdadssing #deliaowens #djevojkaizmocvare

A post shared by Bibliovca – Book Blog (@bibliovca) on

Djevojka iz močvare

Godinama su glasine o djevojci iz močvare, Kyi Clark, opsjedale Barkley Cove, mirni gradić na obali Sjeverne Karoline. Tako da je 1969. godine, kad je mladić Chase Andrews pronađen mrtav, lokalno stanovništvo spremno uperilo prst u Kyu kao krivca za tu zagonetnu smrt.

No, Kya nije onakva kakvom je smatraju. Ona je djevojka koja je preživjela napuštanje jednog po jednog člana svoje obitelji. Najprije ju je ostavila majka, bježeći pred nasilnim, vječito pijanim suprugom, a za njom su, jedno po jedno, pošli i braća i sestre. Nedugo za njima, nestao je i Kyin otac, a ona je, sa samo šest godina, ostala posve sama u trošnoj kolibi na rubu puste močvare.

Kya je osjetljiva i inteligentna djevojka, srasla sa samoćom, toliko izolirana da je u divljini opstala sprijateljujući se s pticama i učeći iz pijeska. No, kad dvojicu mladića iz grada privuče njezina divlja ljepota, Kya se otvara novom životu – dok se ne dogodi nezamislivo…

Djevojka iz močvare dirljiva je priča o odrastanju i ljubavi koja slama srce, kao i zapanjujuća oda prirodi i preživljavanju pod njezinim okriljem. Ova knjiga pršti toplinom, ljepotom i prkosom i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Knjiga je u prijevodu Petre Pugar dostupna u knjižarama po cijeni od 129 kn.