Dlakavi pazuh u boji?

Dok je u prošlosti puštanje dlačica bilo sasvim normalno, danas je gotovo nezamislivo obući majicu bez rukava i izaći iz kuće dlakavih pazuha, a možda i nije! Dapače, neki se diče šarenim dlakavim pazusima. Na kojoj ste vi strani?

U današnje vrijeme neobrijani pazuh mnogima predstavljaju nešto odbojno i nezamislivo. To jasno pokazuje nedavni primjer fotografije glumca Leonarda DiCaprija i njegovih roditelja koja je podigla veliku prašinu na društvenim mrežama. Umjesto DiCaprija, na fotografiji objavljenoj na Facebooku u prvi je plan dospjela njegova majka Irmelin kojoj se jasno vide dlačice ispod pazuha. Komentari i kritike na društvenim mrežama upućene glumčevoj majci izazvale su burne rasprave o tome je li depiliranje nužno potrebno ili se može i bez toga.

Kada su žene počele brijati pazuhe

Uklanjanje dlačica ispod pazuha nije oduvijek bilo nešto bez čega se ne može. Do 20. stoljeća žene nisu imale britvice, ali im nisu ni trebale. Bilo je potpuno normalno imati dlake. Ideja za depiliranjem pazuha nastala je tek 1915. godine kad su se pojavile haljine kratkih rukava i urednost je zahtijevala da se dlačice uklone. Marketing je učinio svoje te su žene masovno počele uklanjati dlačice ispod pazuha.

Novo-stari trend

No, iako se to na prvi pogled čini kao dio daleke prošlosti, u svijetu se u zadnje vrijeme razvio trend puštanja dlačica ispod pazuha. Neki su otišli i korak dalje pa su tako svoje dlačice odlučiti i obojati. Čini se da se ovaj, nekima bizarni, trend samo širi, a to dokazuje i sve veći broj žena koje u njemu sudjeluju.

Instagram je prepun profila i fotografija na kojim žene s ponosom pokazuju svoje dlakave pazuhe. Njima su se priključile i mnoge poznate zvijezde kao što su Miley Cyrus, Madonna, Julia Roberts i Jemima Kirke, a neke od njih čak su takve prošetale crvenim tepihom.

Untitled

Što kažu stručnjaci

Odstranjivanje dlačica ispod pazuha postalo je nešto najnormalnije, ali nije ni ono bezopasno i može uzrokovati probleme. Mnogi liječnici upozoravaju da treba biti oprezan kod svake depilacije i ne pretjerivati. Pazuh je jedan od najnježnijih dijelova tijela i treba ga pažljivo tretirati. Kod pazuha se nalazi niz limfnih čvorova i žlijezda. Nepravilnim tretiranjem dlačica ispod pazuha koža se može ozbiljno nadražiti.

Potrebno je pripaziti na kozmetičke proizvode koji se upotrebljavaju tijekom i netom nakon depiliranja, a ako odlazite u kozmetičke salone na odstranjivanje voskom, nemojte to raditi prečesto. Mnogi smatraju da je britvica najbolji izbor jer najmanje oštećuje tanku kožu pazuha.

Autor: Dijana Šimunić, x-ica.com