Dokazano – glazba oporavlja

Diplomirala je medicinu, a trenutno radi kao specijalizantica u klinici za neurologiju KB „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. „Utjecaj slušne stimulacije na moždani protok“ naslov je doktorske disertacije Sonje Antić koju uskoro namjerava i obraniti.

Već dugo se zna za psihički utjecaj glazbe na mozak, ali što je s fizičkim?

– Pokušala sam dokazati da glazba fizički utječe na protok krvi u mozgu. Ultrazvučno sam snimala moždanu cirkulaciju i pratila reakciju cirkulacije na glazbu koju su ispitanici slušali,- ispričala je za She.hr Sonja Antić.

Najprije su se ispitivanja obavljala na zdravim osobama, a kasnije i na onima koji su pretrpjeli moždani udar.

– Uspjela sam dokazati brži protok i kod jednih i drugih. Zanimljivo je bilo vidjeti da li se kod oboljelih može dobiti taj efekt. Dokazali smo da glazba djeluje s malim razlikama u odnosu na zdrave pojedince, ali u svakom slučaju djeluje.

Antić nije istraživala subjektivan osjećaj, već objektivni nalaz kako bi se mogla usmjeriti na muzikoterapiju, odnosno liječenje i rehabilitaciju glazbom. Primjerice, kod osoba koje su pretrpjele moždani udar i izgubile mogućnost govora i razumijevanja, centar za glazbu je i dalje očuvan. Upravo tu bi se možda mogla naći praktična primjena rezultata istraživanja i na taj način pomoći osobi.

Slušajte glazbu koja vam se sviđa

– Radili smo istraživanje služeći se isključivo s klasičnom glazbom, jer su je koristili i strani istraživači (primjerice Mozarta) pa smo  mogli napraviti usporedbe.

Kod ispitanika kojima se glazba nije toliko svidjela i koji su postavljali pitanje imamo li drukčiju vrstu muzike, kod njih je učinak bio slabiji.

– U nekoj od sljedećih studija bilo bi zanimljivo vidjeti da li kada čovjek bira glazbu postoji neka razlika u protoku. Ne vidim zašto primjerice Oliver ili Gibonni koji su isto tako harmonični i ugodni uhu ne bi imali isto tako pozitivan utjecaj ili bar sličan efekt.

Kada su inozemni stručnjaci objašnjavali slične studije rekli su kako je struktura Mozartovih nota, tonalitet, način izmjene nota vrlo sličan funkcioniranju naše moždane stanice i na određeni način prati strukturu mozga.

– Zdravim ispitanicima smo puštali glazbu dvije minute, dok smo kod bolesnih produžili na pola sata, pokušavajući povećati učinak.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Ne može vam škoditi ako slušate svaki dan glazbu, naravno, umjerene glasnoće da ne oštetite sluh.

– Prema vanjskim studijima, ako želimo primijeniti neku terapiju na osobu koja je primjerice pretrpjela moždani udar trebalo bi se slušati barem dva sata dnevno, ali u dva navrata.

Kada se ujutro probudite i dok se spremate za posao slušajte glazbu i na taj način duplo iskoristite vrijeme. Također, vremena prije spavanja pustite si malo glazbe koju volite i ispunili ste dnevnu kvotu.

– Moja studija ne završava sa zaključkom da definitivno treba koristiti glazbu u rehabilitaciji, već da glazba poboljšava protok te da se pruža mogućnost korištenja glazbe pri rehabilitaciji.

Masaža bi dobro došla

– Imam dvoje djece kojima posvećujem puno svog vremena, a uz mene je i krasan suprug s kojim dijelim i poslove po kući. Ne stižem baš puno napraviti za sebe, tu i tamo „ukradem“ vremena, odem kod kozmetičarke… Trenutno sanjam dobru masažu ili nešto slično.

U Sonji Antić čuči i umjetnička duša, prije se amaterski bavila fotografijom, a svira glasovir.

– Imam osjećaj da ima u meni neka umjetnička crta, iako je nisam uspjela dokazati ni pjevanjem, ni crtanjem ili nečim sličnim gdje treba biti kreativan. Fotografija mi je odlična jer samo trebaš prepoznati ono lijepo, a ne traži od vas da je nekako drugačije oblikujete.