Domaći sladoled

Ljeti gotovo da i ne prođe dan da se sladoledom ne zasladimo, iako ga i zimi obožavamo. Ovaj put ovdje se radi o posebno finom i kremastom domaćem sladoledu koji možete napraviti s ili bez stroja za sladoled… po vašoj želji, i to s okusima vanilije, maline i čokolade.

Za osnovni sladoled od vanilije je potrebno:

  • 1 mahuna vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 8 žumanaca

ili za okuse po želji..

  • maline
  • čokolada
  • neslane pistacije ili sl.

Postupak:

Razrežite mahunu vanilije, pa sastružite sjemenke. Zakuhajte mlijeko s vrhnjem i pomiješajte sa 100 g šećera, mahunom i sjemenkama vanilije. Kad sve skupa provri izvadite mahunu.

Ostatak šećera pjenasto stucite s jajima na pari u metalnoj posudi iznad vode koja vrije. Tad lagano dok je zdjela još na pari, uz miješanje pjenjačom, ulijevajte vruće mlijeko s vanilijom. Maknite sve s vatre i uz miješanje hladite smjesu ili ju stavite u drugu zdjelu s hladnom vodom i miješajte.

Kad je hladno stavite smjesu u zamrzivač na najmanje četiri sata. Povremeno izmiješajte kako se ne bi stvorili kristalići leda ili smjesu zamrznite u stroju za sladoled. Domaći sladoled najbolje je pojesti u roku od tjedan dana.

Za varijaciju sladoleda od maline u ohlađenu smjesu od vanilije, prije zamrzavanja primiješajte 100 g izmiksanih svježih malina. Za čokoladni sladoled, hladnoj smjesi primiješajte 100 g otopljene čokolade, a za varijaciju od pistacija 50 g nesoljenih mljevenih pistacija. Na isti način napravite i druge okuse sladoleda poput kokosa, lješnjaka, borovnica ili marelica.

Just Good Food