Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Druga strana tanjura: Čokoladni banana kruh s lješnjacima

Naša Renata je za vas pripremila čokoladni banana kruh od lješnjakovog i pirovog brašna.

Jeste li znali da vjeverica osjeti miris lješnjaka čak i pod snježnim pokrivačem? Kada ga pronađe, prvo provjeri je li jestiv te ga ili odmah pojede ili spremi za crne dane.

Mi smo se za vas uvjerili da je naše lješnjakovo brašno uvijek jestivo i pobrinuli da ga nećete morati tražiti ispod snijega – već se samo zaputiti na naš webshop. Puno smo već govorili o brašnu badema i oraha, ali ne podcjenjujte lješnjake i njihov bogat okus koji se krije unutar zgodnog pakiranja hrvatskog brenda Letifico.

Lješnjak je namirnica veoma bogata kalorijskom vrijednošću zahvaljujući visokom postotku masti koji sadrži – na 100 grama očišćenog lješnjaka otpada približno 61 gram masnoće (najviše mononezasićene masnoće).

Prilikom hladnog prešanja lješnjaka, većina masnoća odvaja se u ulje lješnjaka, stoga lješnjakovo brašno ne sadržava toliko zdravih masnoća te je time i manje kalorično.

Međutim, brašno je lješnjaka svakako dobar izvor dijetalnih vlakana koja su važna za dobru probavu. Osim vlakana, sadrži i mnoge minerale: bakar, cink, željezo, magnezij te vitamine E i B. Lješnjak također poput svih orašastih plodova sadrži značajnu količinu proteina, 15 grama na 100 grama lješnjaka.

Nije teško pogoditi zašto 25% globalne zalihe lješnjaka ide u ruke Ferrero corporate, tj. onom divnom namazu kojeg obožavamo od djetinjstva. Aroma i bogat okus lješnjaka daje ono nešto posebno slasticama, a neodoljivo se slaže s čokoladom. Poput ostalih brašna dobivenih odvajanjem ulja hladnim prešanjem, lješnjakovo brašno je suho i upija dosta tekućine pa treba pripaziti oko omjera. Može se koristiti u manjim količinama kao dodatak laganijem brašnu, a daje vašim slasticama dozu posebnosti i zdravlja.

Samo se čuvajte vjeverica kada namirišu te neodoljive delicije.

Čokoladni banana kruh s lješnjacima

Ako ste se jutros probudili i pomislili, „E da mi je recept za mirisan i sočan kolač bez mliječnih proizvoda i bez rafiniranog šećera“ – ne brinite, naša Renata je za vas pripremila čokoladni banana kruh od lješnjakovog i pirovog brašna.

Gotov za 60 minuta, ovaj kolač je super kao ukusan doručak ili zalogaj uz popodnevnu kavu.

Dobar tek!

Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

 

  • Porcija: 10 osoba
  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 45 minuta
  • Spremno za: 1 sat
  • Zahtjevnost: za masterchefove u usponu
  • Vrsta obroka: deserti // doručak
  • Posebna prehrana: bez laktoze, vegetarijansko

Life in balance by Renata – RECEPT – Banana bread

Po porciji:

  • Porcija: jedna kriška
    191 kalorija
  • 20 grama ugljikohidrata
  • 3,8 grama proteina
  • 12,7 grama masti
  • 5,5 grama šećera

Life in balance by Renata – RECEPT – Banana bread

Trebat ćete:

  • 170 g integralnog pirovog brašna
  • 80 g Letifico lješnjakovog brašna (ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept)
  • 10 g kakao praha
  • 15 g praška za pecivo
  • 3 zrele banane
  • 2 velika jaja
  • 60 g otopljenog kokosovog ulja
  • 100 g meda
  • 100 mL zamjena za mlijeko (napitak od badema, zobi, riže,…)
  • 100 g tostiranih lješnjaka, nasjeckanih
  • 150 g tamne čokolade, nasjeckane
  • po želji Letifico medena krema s dodatkom aronije

Life in balance by Renata – RECEPT – Banana bread

Kada imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte lješnjakovo i pirovo brašno, prosijani prašak za pecivo i kakao prahu.
  3. U drugoj zdjeli zgnječite banane vilicom, dok se ne pretvore u gustu smjesu bez većih. grudica. Zatim dodajte jaja, ulje, med i napitak te dobro izmiješajte sve sastojke.
  4. U mokru smjesu s bananama umiješajte smjesu brašna. Također dodajte nasjeckane tostirane lješnjake te komadiće čokolade.
  5. Smjesu za banana kruh prebacite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C s ventilatorom oko 10 minuta, te bez ventilatora još 30-35 minuta. Zabodite čačkalicu ili štapić za ražanj u sredinu kruha te ako ih izvadite čiste znači da je kolač pečen.

Napomene:

Banana kruh ne smije biti previše vlažan, iako će biti dosta sočan zbog banane.

Banana kruh mora se ohladiti prije jela. Renata ga je poslužila s dodatkom slatke Letifico medene kreme s dodatkom aronije, ali ne oklijevajte dodati i kuglicu vašeg omiljenog sladoleda.

Dobar tek!

Ne propustite

Gastronomija

Kruh od pirovog brašna sa sušenim rajčicama s potpisom poznate food blogerice Marine Obradović (Priče jedne kuhače)  i Karla pirovo brašno Žitoproizvoda iz Karlovca...

Gastronomija

Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela... Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?

Gastronomija

Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.

Gastronomija

Za dobar balans naspram obilja blagdanske trpeze, u pomoć nam priskaču sarme. Dobre za zdravlje, dobre za naš probavni sustav.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.