Druga strana tanjura: Čokoladni browniesi s konopljom

Sitni, hrskavi komadići konopljinog brašna savršeno se slažu s mekanom, baršunastom teksturom browniesa i čine ju neodoljivom! Umjerene slatkoće, browniesi su idealni za one koje paze na liniju, a traže ukusnu poslasticu.

Konopljino brašno

Konopljino brašno dobiveno je hladnim prešanjem, filtriranjem i odmašćivanjem sjemenki konoplje (Cannabis sativa), jedne od najpotpunijih namirnica u prirodi.

Razlikujemo tri vrste: indijsku, industrijsku i ruderalnu konoplju. U prehrani se koristi industrijska konoplja koja ima nizak udio psihoaktivne tvari THC te je, bez brige, legalna za konzumaciju. Dapače, sjemenke konoplje koje se koriste za dobivanje konopljinog brašna itekako su vrijedne i bogate vitaminima, mineralima i svim esencijalnim aminokiselinama.

Brašno od konoplje sadrži značajne količine vitamina B kompleksa (osim B12), vitamina E koji je snažan antioksidans te minerala kalija, kalcija, magnezija i željeza. Važno je istaknuti i netopiva vlakna koja pomažu regulirati probavu.

U istraživanjima je otkriveno da uz konzumaciju vitamina A, konoplja pomaže u metabolizmu masti te može biti vaš saveznik prilikom mršavljenja.

Što se tiče samog okusa i svojstava, brašno je grublje od običnog, lagano orašastog okusa. Izvrstan je dodatak pecivima, kruhu i tjestenini, no u ovom slučaju manje je više. Miješajte ga u omjeru 1:5 konopljinog brašna naprema brašna po izboru kako bi vaš proizvod ispao prozračan. Može se koristiti i kao posip po juhama, smoothijima i salatama.

Čokoladni browniesi s konopljom

 

Autor: Renata Mavrić – Life in balance by Renata

 

  • Porcija: 12 osoba
  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 0 minuta
  • Spremno za: 40 minuta
  • Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, sirova prehrana, vegansko, vegetarijansko, lchf

Trebat ćete:

 

Za brownies

  • 100 g oraha
  • 80 g Letifico konopljinog brašna
  • 240 g vježih datulja (ili namočenih suhih)
  • ½ šalice soka od naranče (oko 1 naranča, ocijeđena)
  • 2 žlice konopljinih sjemenki (plus još za dekoraciju)
  • 40 g kakaa u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica maca praha

Za preljev

  • 100 grama kokosovog ulja
  • 75 grama javorovog sirupa
  • 100 grama kakao praha

Kad imate sve, onda:

 

  1. Usitnite orahe u sjeckalici/blenderu dok se ne usitne. Izvadite ih van i ostavite sa strane.
  2. U sjeckalicu/blender dodajte datulje i sok od naranče te još jednom dobro usitnite dok se ne pretvori u ljepljivu, gustu smjesu.
  3. Umiješajte smjesu datulja u orahe, dodajte konopljino brašno, kakao, cimet, sol, maca prah i konopljine sjemenke te povežite sve sastojke spatulom.
  4. Smjesu prebacite u manji kalup za pečenje te ostavite u zamrzivaču 10ak minuta.
  5. Pripremite glazuru tako da otopite kokosovo ulje i u njega dodate javorov sirup i kakao prah. Glazuru premažite preko browniesa i ostavite još 10 minuta na hlađenju.

 

Vaši browniesi su spremni! Uživajte i dobar tek!