Druga strana tanjura: Kurkuma- zlatni začin zdrave prehrane

Ako ste ikada vidjeli kurkumu, biljku južne Azije, vjerojatno vas je izgledom podsjetila na korijen đumbira. Kurkuma i đumbir pripadaju istoj porodici Zingiberaceae, stoga dijele sličnosti u izgledu, no okusom su posve različite. Korijen kurkume znatno je sitniji nego korijen đumbira te je narančasto-žute boje.

Zlatno-žuti prah kurkume dobiva se mljevenjem i sušenjem korijena same biljke. Upečatljive je boje koja je na tržištu poznata pod nazivom E100, tj. kurkumin. Kurkuma se koristi kao bojilo, začin, ali i prirodan lijek… Ljekovitost kurkume proizlazi iz njenog aktivnog sastojka kurkumina. Otkrijte kako kurkumin djeluje na naš organizam u nastavku. Iznenađujuće, osim svih blagodati kurkume može imati i štetno djelovanje na određene skupine ljudi. Na kraju sam uključila kako ja vrlo jednostavno upotrebljavam kurkumu u svome svakodnevnome jelovniku.

Zdravstvene dobrobiti kurkume

  • Posjeduje anti-upalna svojstva zbog čega se koristi u terapiji artritisa te u liječenju Crohnove bolesti, upalne bolesti crijeva. Kurkumin je toliko učinkovit protuupalni lijek da se njegovo djelovanje može mjeriti s djelovanjem sintetskih lijekova, ali bez opasnih posljedica.
  • Neutralizira slobodne radikale te potiče stvaranje vlastitih antioksidativnih enzima. Dvostruki udarac protiv slobodnih radikala koji potiču proces starenja – što znači da nas kurkuma održava mlađima!
  • Kurkumin sudjeluje u borbi protiv tumorskih stanica. Neke studije (1, 2) dokazale su da aktivno ubija samo stanice raka, a ne oštećuje normalno tkivo.
  • Pomaže u probavi te se koristi kao prirodni lijek protiv nadimanja.
  • Poboljšava funkciju jetre.
  • Djeluje kao antidepresiv.

Štetna strana kurkume

  • U prevelikim dozama, iznad preporučenih ½ do 1 žličice dnevno, može izazvati probavne smetnje jer potiče izlučivanje želučane kiseline.
  • Kurkumin smanjuje loš kolesterol i smanjuje krvni tlak što može prouzročiti razrjeđenje krvi.
  • Ne preporuča se trudnicama, osobama koje boluju od žučnog ili bubrežnog kamenca te dijabetičarima.

Kako ja koristim kurkumu

Jutra započinjem ukusnom zobenom kašom u koju, uz standarde dodatke poput meda, cimeta, oraha i grožđica, dodajem i malo kurkume. Preporuča se dodati i malo crnog papra kako bi se aktivirao kurkumin.

Otkako sam otkrila Letifico brand, upoznala sam i medenu kremu s dodatkom kurkume. Nema ničega boljeg od mazanja meda na vrući, domaći friško ispečeni kruh. Pogotovo kada znam da taj med koji mažem zapravo doprinosi mome zdravlju.

Ponekad se počastim i šalicom vrućeg zlatnog mlijeka. Zlatno mlijeko, napitak od biljnog mlijeka, kurkume i začina posluži mi kao izvrsna zamjena za uobičajenu šalicu kave.

Često i dodajem žličicu kurkume u vodu u kojoj kuham rižu. Iskreno nema okus kurkume, ali je vrlo atraktivne, žute boje koja podigne svaki tanjur!

Kurkuma, med i cijeđena naranča ili limun omiljeni su mi lijek protiv prehlada. Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, znam koji tonik će mi se naći u večernjoj rutini!

Svakako napominjem kako nije dobro pretjerati s kurkumom. Dnevno je dovoljna 1 žličica za sve zdravstvene blagodati!

A kako vi upotrebljavate kurkumu u svakodnevnome životu?

 

Autorica Renata Mavrić u suradnji s Letificom donosi vam  kolumnu o zdravoj prehrani.