Epilator ili depilator – koji odabrati?

“Djevojke u ljetnim haljinama volim” kaže popularna pjesma. No, za ljetne haljine treba se pripremiti. Iako većina djevojaka za to koristi britvice, uređaji za depilaciju s razlogom su sve popularniji.

Depilator ili epilator?

Depilator je aparat za brijanje koji uklanja površinski dio dlačica. Epilator, s druge strane, uklanja dlačice s korijenom.

Rezultat korištenja depilatora je sličan kao i kod britvica te dlačice počnu rasti već nakon nekoliko dana. Ako koristiš epilator, rezultati su sličniji depilaciji voskom. Zato što su uklonjene s korijenom, dlačicama treba nekoliko tjedana da se vrate, pa noge ostaju glatke duže vrijeme.

Depilatori su jednostavni za korištenje, prihvatljivih su cijena te ne izazivaju crvenilo i iritaciju kože koja se može javiti tijekom korištenja britvica. Međutim, da bi koža ostala meka, depilaciju treba ponavljati svaka 2-3 dana.

Epilatori imaju rotirajuće diskove koji izvlače dlačice s korijenom. Zbog toga epilacija može biti bolna, no zato dlačice počinju rasti tek nakon nekoliko tjedana.

Postoje foto ili IPL epilatori koji za uklanjanje dlačica koriste svjetlo. Oni su najučinkovitiji te je epilaciju potrebno ponavljati tek svakih nekoliko mjeseci. Nažalost, zahtijevaju malo veće financijsko ulaganje.

Često se svi ovi uređaji grupno zovu depilatori, no prema funkcijama i izgledu lako ćeš prepoznati o čemu se konkretno radi.

depilator ili epilator 2

Kako izabrati najbolji?

Ako više voliš koristiti britvicu i pomisao na bol ti je nepodnošljiva, depilator je izvrstan način da se brzo i bezbolno riješiš neželjenih dlačica. Ako ipak želiš nešto trajnije, a odlasci na depilaciju voskom ti zvuče neprivlačno, epilator je rješenje.

Koji god od ova dva uređaja htjela, jedan od glavnih kriterija odabira određenog modela sigurno je njegova cijena. Za to možeš koristiti servis za uspoređivanje cijena poput Nabava.net. Na jednom mjestu usporediš cijene epilatora i depilatora različitih trgovina, pronađeš onaj koji najbolje odgovara tvojem budžetu te posjetiš trgovinu koja ga prodaje.

Obrati pozornost je li uređaj na žicu ili zahtjeva punjenje, dolazi li s nastavcima za osjetljive dijelove tijela i je li otporan na vodu. Kod epilatora je važan broj pinceta – što ih je više, to je epilacija brže gotova. Za IPL epilatore važna je veličina otvora i količina bljeskova