Eterična ulja baš za vaše potrebe

Danas na tržištu možemo pronaći veliki broj aromaterapijskih ulja od kojih svako ima specifična ljekovita svojstva. Potrebno je znati odabrati baš ono koje nam najbolje odgovara. Aromaterapija je grana komplementarne medicine, koja kontrolirano koristi eterična ulja, kako bi se uravnotežilo i unaprijedilo zdravlje tijela, uma i duha.

Iz opsežnog “serijala” eteričnih ulja izdvojili smo deset najčešće korištenih.

Eukaliptus (Eucalyptus globulus ili Eucalyptus radiate)

Pomaže u liječenju dišnih problema, kao što su kašalj, prehlada i astma. Učinkovit je u jačanju imunološkog sustava, kao i pri uklanjanju napetosti u mišićima.

Čajevac (Melaleuca alternifolia)

Prirodno antigljivično ulje, dobro je za liječenje svih vrsta gljivičnih infekcija, uključujući vaginalne, preponske, kao i gljivične infekcije stopala i lišajeva. Uspješno pomaže u jačanju imunološkog sustava.

Lavanda (Lavandula angustifolia ili Lavandula vera)

Korisno je za liječenje rana, opeklina i njegu kože. Pruža izniman relaksirajući učinak.

Metvica (Mentha piperita)

Upotrebljava se za liječenje glavobolje, bolova u mišićima, probavnih smetnji kao što su spora probava, zatvor ili nadutost.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Podiže raspoloženje i imunološki sustav, a služi i kao mentalni stimulans. Pomaže pri uklanjanju bolova u mišićima te potiče probavu.

Limun (Citrus limon)

Uspješno podiže raspoloženje, ali istodobno i opušta. Koristi se u liječenju rana i infekcija. Ujedno je i dobar osvježivač prostora.

Ylang ylang (Cananga odorata)

Može smanjiti napetost mišića, pomaže pri relaksaciji. Jako je dobar antidepresiv.

Rimska kamilica (Anthemus nobilis)

Vrlo opuštajuće ulje, može pomoći kod tjeskobe i nesanice. Učinkovito je protiv bolova u mišićima i napetosti. Korisno je i u liječenju rana i infekcija.

Geranij (Pelargonium graveolens)

Pomaže uravnotežiti ženske hormone, a korisno je i za kožu. Djeluje opuštajuće i uspješno pridonosi podizanju raspoloženja. Jedan je od boljih prirodnih antidepresiva.

Muškatna kadulja (Salvia sclarea)

Prirodno je sredstvo za ublažavanje bolova. Vrlo je opuštajuće i može pomoći kod nesanice. Učinkovito je i u balansiranju rada hormona.

fotka-ulja
Načini primjene

Eterična ulja možete koristiti na tri osnovna načina: primjenom direktno na kožu, inhaliranjem ili gutanjem.

Kod svake ove metode postoji više načina primjene. Moguće ih je primijeniti lokalno pomoću obloga, sprejeva, kupke ili utrljavanjem u kožu. Izbor načina primjene ovisi o željenom učinku i odabranom eteričnom ulju. Primjerice, neka eterična ulja iritiraju kožu zbog svoga kemijskog sastava. Takva je ulja potrebno dodatno razrijediti ili, još bolje, koristiti putem inhalacije. Način primjene eteričnoga ulja ovisi o tome što želimo tretirati i kakav učinak planiramo postići.

Primjerice, njega rana ili liječenje gljivičnih infekcija često uključuje lokalnu primjenu. Učinke na raspoloženje možemo postići inhalacijom ili lokalnom primjenom. Kod očekivanoga brzog djelovanja inhalacija je znatno bolji izbor. Kupke s eteričnim uljima uključuju i inhalaciju i klasičnu lokalnu primjenu.

Kupka

Pet kapljica eteričnog ulja dodajte u kadu napunjenu vodom. Promiješajte da se što bolje rasprši.

Parfemi

Koristite samo ulja koja su sigurna za kožu. Eterično ulje razrijedite vodom u omjeru 1:3 i ukapajte u ulje jojobe ili rafinirano kokosovo ulje.

Ulje za masažu

15 kapljica eteričnog ulja ulijte u 30 grama baznog ulja (može biti ulje, krema, losion ili melem) i promiješajte.

Inhalacija

Ukapajte nekoliko kapi u raspršivač električnog difuzora ili na maramicu i udišite.
Za inhalaciju parom koristite zdjelu vruće vode, dodajte par kapi na površinu i inhalirajte.

Prostorna difuzija

Nakapajte nekoliko kapi u filter pročišćivača zraka i raspršite po prostoriji.

Izvor: alternativa-za-vas.com