Fetiši i nekontrolirano zadovoljstvo

Fetišizam je opsjednutost određenim predmetima ili dijelovima tijela koji nisu primarno seksualne naravi. Fetiš jest neživi predmet ili dio tijela koji je potreban da se postigne seksualno uzbuđenje.

Kad se pojavi, fetišizam često ostaje doživotni oblik spolnoga zadovoljavanja, a može prestati jedino ako nastupi zasićenje ili ako se nađe neki drugi predmet želja.

Svatko se “pali” na nešto

Postoje različiti stupnjevi fetišizma, od blagoga, srednjega intenziteta do ekstremnoga. Kod spolnoga odnosa na temelju fetiša, sve je dopušteno dok oba partnera uživaju, te nema neželjenoga nanošenja boli ili prisile.

– Pravog odgovora na pitanje zašto fetiši uzbuđuju nemam i danas se ne zna točno zbog čega netko treba fetiš za zadovoljenje svog seksualnog poriva, premda postoje brojne teorije. Zašto nekoga više uzbuđuju žene s bujnijim grudima, a nekoga muškarci s dlakavim prsima! Vjerojatno naše ranije iskustvo, naši odnosi s ljudima od najranijeg djetinjstva, utječu na to kako će se formirati naš seksualni izbor, kaže seksualni terapeut dr. Goran Arbanas.

Osim nanošenja boli različitim predmetima poput bičeva ili lopatica, što nekima također pojačava seksualni doživljaj, te vezivanja lisicama, najčešći i najpoznatiji fetiši su sjajne kožnate čizme s visokom sarom te žene odjevena u lateks, plastiku i kožu ili različite odore, posebice školske.

Aparatić za zube, konjski repić, pjege i sve slične ”nevinije” stvari znaju biti česti predmeti obožavanja.

– Svatko od nas ima nešto što ga više ili manje uzbuđuje, “pali”. Međutim, dok god to nije nužan i neophodan uvjet da bismo se mi uzbudili, to nije fetiš. – Ako volimo da naša partnerica nosi crveno rublje i haltere i to nas uzbuđuje, ali ćemo se uzbuditi i kad ona to ne nosi – nismo fetišisti. Kod pravog fetiša osoba ne može postići seksualno uzbuđenje bez prisutnosti fetiša. Tako muškarac koji ne može postići erekciju, niti svršiti, bez da žena ima crveno rublje i haltere jest fetišist, objašnjava dr. Arbanas.

Japan – zemlja fetiša

Japan prednjači po neobičnim fetišima. Suvremeni stanovnici te tradicionalne zemlje spremni su dati veće količine novca samo za seksualni užitak. Postoji televizijska emisija gdje mladi par spolno opći u ringu, a publika šuti i gleda.

U Zemlji Izlazećega Sunca popularni su i seks kafići u kojima je uobičajen seksualni odnos sa strancima. Također postoje barovi gdje se može dirati osoblje i zlostavljati neznance.

Dijelovi tijela kao fetiš

Najčešće su to stopala, dojke, stražnjica i kosa, njezina boja ili duljina. Kad smo već kod dlaka, muškarce sklone fetišima uzbuđuje nadprosječna maljavost žena po nogama, donjemu dijelu trbuha i ispod pazuha. Pojedince uzbuđuju i dijelovi tijela nakon amputacije jer na takav način imaju osjećaj dominacije.

”Mokri“ fetišizam primjenjuju osobe koje vole seks pod tušem, u kadi ili u bazenu, s mokrom odjećom na sebi ili pak uz znatne količine ulja na tijelu. Zlatni tuš ili uriniranje po osobi s kojom imaju spolne odnose, također, više nije nepoznat ni rijedak fetiš. Samo što o tome ne govorimo svojim prijateljicama.

U seksu je mašta neograničena i dopušteno je sve ono što ne prelazi u neželjeni odnos ili spolnu praksu. Uzroke fetišizma nije jednostavno objasniti.

Znanstveni teoretičari i učenjaci vjeruju kako se fetišizam razvija u ranome djetinjstvu gdje se predmet povezuje s osobito snažnim seksualnim uzbuđenjem ili zadovoljstvom. A kad se jednom osjeti snažno zadovoljstvo, teško ga je kontrolirati.