Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravlje

Fleksitarijanstvo – vegetarijanstvo s povremenim mesnim užitkom

Fleksitarijanci uglavnom konzumiraju hranu biljnog porijekla i prema tome naginju vegetarijanskoj prehrani jer znaju da je prehrana s obiljem hrane biljnog podrijetla pogodna za zdravlje, no ipak povremeno konzumiraju i meso.

Fleksitarijanci uglavnom konzumiraju hranu biljnog porijekla i prema tome naginju vegetarijanskoj prehrani jer znaju da je prehrana s obiljem hrane biljnog podrijetla pogodna za zdravlje, no ipak povremeno konzumiraju i meso.

Zbog velike redukcije namirnica iz skupine mesa fleksitarijanci i vegetarijanci svakako trebaju u svoj jelovnik uvesti brojne zamjenske namirnice poput mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, tofua, klica te cjelovitih žitarica.

Prosječna dnevna količina proteina koji se uzimaju ovakvim načinom prehrane pritom iznosi 50 g, što je ipak nešto niže od uobičajene prehrane. Dakle iako nutritivan unos možemo kompenzirati namirnicama biljnog podrijetla, kvalitetu proteina koje nam nudi meso ne možemo nadoknaditi.

Fleksitarijanstvo je odličan je primjer kako potpuno odricanje mesa nije potrebno

Reduciraju li se obroci mesa, a bez uvođenja adekvatne biljne zamjene povećava se mogućnost pojave anemije odnosno kroničnog nedostatka željeza u krvi. Izbor fleksitarijanaca stoga je i znanstveno utemeljen jer je crveno meso najveći izvor željeza u našoj prehrani te njegovom konzumacijom možemo prevenirati nedostatak.

crveno meso

S obzirom da biljke ne sintetiziraju vitamin B12, za osobe čija prehrana isključuje hranu životinjskog podrijetla postoji rizik od nedostatka vitamina B12. Istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju snižene količine vitamina B12, a simptomi nedostatka vitamina B12 su: umor, zbunjenost, depresija, psihoza, anemija, demencija, slabo pamćenje, slabost, glositis, konstipacija i gubitak teka. Kako je crveno meso bogato vitaminom B12, preporuka njegove konzumacije dva do tri puta tjedno odlično se uklapa u tjedni jelovnik svakog fleksitarijanca.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti kako je vrlo važno osigurati adekvatan unos mesa u prehranu kroz sva životna razdoblja kako bi raznolikom prehranom u naš organizam unijeli sve esencijalne nutrijente i održali dobro zdravlje. Kako u svemu pa tako i u prehrani važna je umjerenost unosa prehrambenih namirnica u organizam, kao i stil života. Dakle nije nužno u potpunosti odreći se mesa kako bi uživali u zdravstvenim blagodatima vegetarijanstva, već pametnom kombinacijom navedenog  izabrati najbolje za naše zdravlje.

Izvor:

Hans Dagevos & Jantine Voordouw (2013): Sustainability and meat consumption: is reduction realistic?, Agricultural Economics Research Institute, LEI Wageningen University and Research Centre

Više

Gastronomija

Malo što pruža bolji osjećaj od praznih tanjura i zadovoljnih lica sitih gostiju, no to nije jedino zašto nas meso – čini sretnima.

Budi fit

Dobre masnoće bitne su u jačanju imunološkog sustava jer apsorbiraju vitamine i nutrijente.

Gastronomija

Lansiranjem linije PIK Vrbovec je ponovno dokazao zašto drži titulu pionira u uvođenju elementa funkcionalnosti u segment mesnih prerađevina i plasiranju svježeg mesa u...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.