Fotostarenje i kako ga spriječiti

Sunčeva svjetlost – čak i sama riječ zvuči sjajno! Istina je da sunce ima na tijelo i um višestruko blagotvoran utjecaj. Razumno izlaganje suncu poboljšava vitalnost i podiže vlastiti osjećaj ugode te igra važnu ulogu u nastanku „sunčeva vitamina D“ koji je potreban za strukturu kostiju.

Međutim, s dolaskom prvih toplih dana nužno je početi razmišljati o zaštiti kože od UV zraka koje nepovratno štete koži. Obratite posebnu pažnju na zaštitu lica, usana i ruku. Iako većina preparativne kozmetike danas sadrži zaštitni faktor SPF (ponekad i vrlo visok), kreme za lice i šminka sa zaštitnim faktorom ne mogu vam pružiti jednaku zaštitu kao proizvod za zaštitu od sunca.

Tanka je granica između razumnog uživanja na suncu i prekomjernog, koje ima štetan utjecaj na nas. Zato je nužno koži pripomoći korištenjem proizvoda za zaštitu od sunca. Ključna pri odabiru pravog proizvoda IZRAŽENA je UVA i UVB zaštita! Većina krema štiti protiv UVB zračenja koje je odgovorno za pojavu alergija na sunce, dok manji broj sadrži i zaštitu od UVA zraka koje prodiru dublje u kožu i uzrokuju ozbiljnija oštećenja kože.

UVA zrake mogu prodrijeti i kroz prozore automobila dok se vozite gradom ljeti, stoga, oprez! Krema za sunčanje neophodna je i tijekom oblačnih dana jer su UV zrake tada jednako štetne. UV zračenje jedan je od najutjecajnijih
faktora u preuranjenom starenju kože, tj. fotostarenju.

Starenje kože je neizbježno, ali…

Postoje dvije vrste starenja: intrinzično (poznato i kao kronološko) te ekstrinzično starenje.

Intrinzično starenje je neizbježno i ne može se kontrolirati. Čimbenici koji na njega utječu uključuju pripadnost etničkoj skupini, hormonalne promjene i anatomske varijacije. S druge strane, ekstrinzično starenje može se kontrolirati. Čimbenici koji na njega utječu uključuju uvjete iz okoliša, lijekove, pušenje i izloženost UV zračenju. Kako bi umanjili posljedice ekstranzičnog starenja, koristite zaštitu od sunca na dnevnoj bazi, tijekom cijele godine, izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu te se klonite lijekova i pušenja.

Zaštitite kožu lica od preranog starenja i pojave neujednačene pigmentacije uzrokovane djelovanjem sunčevih zraka. Eucerin® proizvodi za zaštitu od sunca s UVA/UVB sustavom filtra osiguravaju zaštitu od sunčevih opeklina, stvaranja bora i gubitka elasticiteta kože te ujedno i od starenja kože uslijed djelovanja sunca. Proizvodi imaju izvrsne njegujuće osobine koje koži pružaju mekoću i podatnost.

Kreme za lice za zaštitu od sunca SPF 30 i SPF 50+, 50ml SPF 30: 110,00 kn, SPF 50+: 118,00 knOil control dry touch

 

Kreme za lice za zaštitu od sunca SPF 30 i SPF 50+, 50ml SPF 30: 110,00 kn, SPF 50+: 118,00 kn

Oil control dry touch gel-kreme SPF 30 i SPF 50 +, 50 ml SPF 30: 109,00 kn, SPF 50+: 119,00 kn


Za prva uživanja na suncu zaštitite lice, vrat, dekolte i ruke – odaberite vrlo visoki faktor zaštite 50+ i visoki faktor zaštite 30. Eucerin® zaštita od sunca s prirodnim licochalconom A, i uz dodatak gliciretinične kiseline u matirajućim fluidima i kremama za zaštitu lica od sunca, pouzdano štite od oštećenja uvjetovanih djelovanjem sunca.

Eucerin njegu za zaštitu lica od sunca čine kreme za sunčanje koje sadržavaju posebnu formulu za različite tipove kože (normalna, suha, masna, sklona aknama) te za različite indikacije stanja kože, kao što su alergije na sunce ili koža sklona aknama i atopijskom dermatitisu.

Fotostarenje kože

Gotovo 90% svih simptoma starenja kože uzrokovano je izlaganjem UV zračenju*. UVA zrake prodiru duboko u potkožno tkivo i odgovorne su za dugoročnija oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca poput starenja kože, polimorfne svjetlosne dermatoze i raka kože. UVB zrake prodiru u gornje slojeve uzrokujući opekline i oštećenja DNK stanica.

Tonirane kreme za lice za zaštitu od sunca u svijetloj i srednje tamnoj nijansi SPF 50+, 50 ml srednje tamna nijansa / medium: 130,00 kn, svijetlija nijansa / light: 130,00 kn

Tonirane kreme za lice za zaštitu od sunca u svijetloj i srednje tamnoj nijansi SPF 50+, 50 ml srednje tamna nijansa / medium: 130,00 kn, svijetlija nijansa / light: 130,00 kn

Anti-age krema za zaštitu kože lica od sunca SPF 30 i 50, 50 ml SPF 30: 125,00 kn, SPF 50+: 135,00 kn

Iako su UVA zrake slabije od UVB zraka, one su 30 do 50 puta učestalije i prisutne su, gotovo jednakim
intenzitetom, tijekom svih dnevnih sati kroz cijelu godinu. Budući da prodiru čak i kroz oblake i staklo, za sprječavanje dugoročnih oštećenja važno je koristiti zaštitu od sunca na dnevnoj bazi.

*Izvor: Ramos-e-Silva i dr., ‘Anti-aging cosmetics:Facts and controversies’.Clin Dermatol, studeni-prosinac 2013., 31(6): 750-B

Posljedice oštećenja uvjetovanih djelovanjem sunca na koži lica

Simptomi uključuju izravna i neizravna DNK oštećenja, stvaranje slobodnih radikala kao posljedicu izlaganja UV
zračenju te smanjenje količine kolagena što uzrokuje bore i preuranjeno starenje kože. S obzirom na to da su lice, ruke i dekolte izloženi UV zračenju više no ostatak tijela, ta područja – osobito lice – zahtijevaju posebnu i trajnu zaštitu, tijekom cijele godine, kako bi se smanjili vidljivi znakovi starenja.

Starenje kože, prirodno ili preuranjeno, donosi određene promjene poput:

  • Finih linija i bora,
  • Neujednačenog tena (depigmentacija),
  • Staračkih pjega (solarne lentiginoze).
  • Pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati i solarnu elastozu – žutu i zadebljanu kožu.
  • Pretjerano izlaganje UV zrakama uzrokuje preuranjeno starenje.

Darujemo dvije kreme Hansaplast 20% UREA intenzivna krema PROTIV ZADEBLJANE KOŽE. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #eucerin

Prijave primamo do 24. svibnja, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Možete se prijaviti samo jednom!

Dobitnice:

  1. Nataša Rajković
  2. Jelena Kuntić Grujić