Frangipane s breskvama

Kraj ljeta uvijek sa sobom nosi „ono nešto“. Još uvijek su po danu prave ljetne temperature, more toplo, japanke (i dalje) na nogama, ali više nije toliko teško i vruće vratiti se u kuhinju da bi se napravilo i nešto iz gušta. Voća još uvijek ima u izobilju i mogućnosti su neizmjerne.

Još kad nekome spomenete „Frangipane“ onda to tek zvuči wow! Doduše, sada već poznato ali i dalje wow. Frangipane je nadjev od fino mljevenih badema, jaja, maslaca i šećera. Nije čudno da se često koristi kao nadjev za tartove i pite, ali i kao nadjev za palačinke, kroasane, danska peciva itd. Blagog je okusa, ali onog od kojeg su vam puna usta, super brz i vrlo jednostavan za pripremu. Skoro pa idealan! Haha…

Okus badema se jako lijepo slaže s određenim voćem. Koštuničavo voće kao što su breskve, nektarine, šljive i trešnje su savršen spoj s bademima. Naravno možete eksperimentirati dodajući jabuke, maline pa čak i grožđe.

Danas sam se odlučila na kombinaciju s breskvama, ali uskoro i šljive dolaze na red! Kako god, uživajte u pripremi a onda i u kušanju – ovaj moj tart se razgrabio u tren oka! Bez brige, ne zato što sam toliko savršena slastičarka, nego kad je nešto dobro, onda je jednostavno DOBRO!!!

Sastojci

ZA SLATKO PRHKO TIJESTO:

  • 180g brašna
  • 120g maslaca
  • 60g šećera
  • 10g vanilin šećera
  • 1 žumanjak
  • korica limuna

ZA FRANGIPANE NADJEV:

  • 100g maslaca
  • 50g smeđeg šećera
  • 50g kristal šećera
  • 25g brašna
  • 100g mljevenih badema
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 5g tekuće vanilije
  • 3-4 breskve
  • 2 žlice Triple Sec ili Apricot likera (opcionalno)

Postupak

Za prhko tijesto: brašno i maslac (neka bude hladan i izrezan na manje komadiće) prstima spojite ili ubacite u multipraktik i vrtite na opciju pulsiranja do faze mrvica. Dodati ostale sastojke i sve povezati u glatko mekano tijesto. Tijesto zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižider min. 1h.

Za Frangipane: Omekšali maslac i šećere staviti u zdjelu za miksanje i miksati dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Postupno dodati vaniliju, cijelo jaje i bjelanjak i miksati do ujednačene smjese. Špatulom ili kuhačom ručno umiješati prosijano brašno i fino mljevene bademe.

Breskve oprati, razrezati na polovine i onda svaku polovinu na 4-5 šnita, ovisno o veličini breskve. Oguliti ih, staviti u zdjelicu te po želji zaliti s 2 žlice likera. Promiješati i ostaviti da odstoji.

Pećnicu zagrijati na 190°C. Uz pomoć brašna hladno razvaljati do cca 3mm debljine i lagano ga prebaciti u kalup promjera 24cm. Nožićem ili jagodicom palca ukloniti višak tijesta s ruba kalupa.
Frangipane jednoliko raširiti po kalupu te breskve slagati gusto jednu do druge, lagano ih utiskujući u Frangipane.

Na sredini pećnice peći 30 minuta ili dok tart ne poprimi zlatno smeđu boju, a Frangipane bude napuhnut. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se pola sata prohladi na žičanom podlošku i prebaciti na tanjur za serviranje. Lagano posuti šećerom u prahu i poslužiti toplo ili hladno.

NAPOMENE:

Ovisno o veličini žumanjka, možda će vam za tijesto trebati 5-10ml vode. Ja koristim jaja L veličine i dodala sam 5ml (malu žličicu) vode. Ali ne pretjerujte da ne postane gnjecavo!

Prhko tijesto treba valjati dok je hladno i sklono je pucanju. Zato ga lagano valjajte, bez žestokog pritiska valjkom za tijesto. Na mjestima gdje će pucati samo lagano spojite prstima i nastavite dalje valjati do potrebne veličine. I neka u finalu bude 1-2cm šire od promjera kalupa.

Ako ćete kolač posluživati topli, slobodno ga servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Za vađenje tart iz kalupa – ako imate onaj od odvojenim dnom nije problem. A ako imate klasični kalup, kao ja, stavite podložak, neki širi tanjur ili „crni veliki“ pleh od pećnice na vrh tarta, okrenite ga „naglavačke“, maknite kalup (neće biti zalijepljen) i opet vratite natrag na tanjur za serviranje.

Dobar tek!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.