Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Funkcionalni kolač

Na temelju kratke priče o aminokiselinama nastao je današnji recept za takozvani „funkcionalni“ kolač.

Gubitak kolagena se nalazi u pozadini mnogih mišićno-koštanih ozljeda. Naime, kolagen čini najveći dio proteina u našem organizmu. On je glavna komponenta svog vezivnog tkiva koje uključuje kosti, kožu, zglobove, ligamente, kosu i mišiće. Bez kolagena se ne bismo uspjeli ustati ni kretati.

No, znanstvenici pružaju nadu da se pravilnom nutritivnom intervencijom i/ili vježbanjem može povećati sinteza kolagena i jačanje tih struktura koje će smanjiti pojavu tih ozljeda (Shaw et al., 2016). I to kosuplementacijom želatine i vitamina C.

Zašto baš želatina?

Aminokiseline koje imaju pozitivan učinak na sintezu kolagena su glicin, prolin, lysin. Zanimljivo je da se ove aminokiseline nalaze i u želatini koja je u većini slučajeva napravljena od kože, tetiva i ligamenata goveda ili svinja. I da je koristimo u našim receptima za torte, kolače, želee gotovo svakodnevno.

Na tragu ove kratke priče je nastao današnji recept za takozvani „funkcionalni“ kolač. U receptu sam koristila kvalitetne proteine iz jaja, mlijeka i proteinskog praha, antioksidanse iz voća, te funkcionalnu komponentu (želatinu) koja će pomoći ozlijeđenom sportašu da se što uspješnije vrati u igru.

Ova ljetna slastica ima 15 g proteina po serviranju, malo preko 20 g ugljikohidrata i dobrih masti iz orašastog voća.

viberimage

Recept za naš Funkcionalni kolač

Sastojci za biskvit:

  • 80 g mljevenih badema
  • 80 g mljevenih oraha
  • 3-4 datulje (prethodno namočene u vodi)
  • 4 bjelanjka utučenih u snijeg
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2-3 žlice brašna

Sastojci za kremu:

  • 4 žumanjka
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 2-3 žlice meda
  • 400 ml mlijeka
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 125 g maslaca
  • 2 velike žlice gustina
  • 1 burbon puding od vanilije
  • 4 mjerice whey proteina od vanilije (može i bez okusa)

Sastojci za voćni žele:

  • 600 g miješanog šumskog voća (ja sam koristila svježe kupine, maline, borovnice i ribizle no može i smrznuto)
  • 2 žlice šećera
  • 500 ml vode
  • 20 g želatine (ja sam koristila u listićima, no može i u prahu)

Postupak izrade:

  1. Za biskvit umiješajte sve sastojke u snijeg od bjelanjaka i stavite peći, u papirom za pečenje obložen protvan, na 180 stupnjeva 20- 25 minuta. Kada je pečen, pustite ga da se malo ohladi.
  2. Za kremu mlijeko zakuhati. Žumanjke, šećer, puding od vanilije i gustin pomiješati te skuhati kao puding. Ostaviti da se prohladi. U još mlaku kremu miksajući postupno dodavati whey i maslac sobne temperature. Na kraju postupno dodavati slatko vrhnje i miksati do željene čvrstoće. Kremu izlijte na ohlađeni biskvit. Stavite na hladno.
  3. Za žele pomiješajte šećer i 2 šake voća u 500 ml vode dok se šećer ne otopi i voće ne pusti svoje sokove. Maknite zdjelu s vatre i u nju umiješajte prethodno namočenu želatinu (najbolje 20 minuta u hladnjaku da se brže stisne) dok se kompletno ne istopi. Zatim dodajte preostalo voće. Kada se malo prohladi prelijte preko kreme i pustite preko noći da se lijepo stisne.

[box style=”0″]

Tekst napisala Margareta Marković, magistra kineziologije fitnessa i sporta, certificirana za promjene životnih navika koji uključuju prehranu. Radi kao kondicijski trener za fitness i sport u Motus Melioru te je zadužena za promjene sastava tijela klijenata.

[/box]

Ne propustite

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Gastronomija

Fini blagdanski kolači, jednostavni za pripremu, a jedinstvenog osvježavajuće voćnog okusa smokvi i naranče.

Gastronomija

Prema želji ovaj mrvičasti kolač, kojeg neki nazivaju i mrvičasta pita sa šljivama, možete završno posipati i sa šećerom u prahu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.