Godišnje okupljanje koordinatora akcije ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’, danas je održano tradicionalno godišnje Savjetovanje koordinatora akcije ‘Gradovi i općine – prijatelji djece’ na kojem su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji, kao i predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

‘Naš Grad Zagreb je od 2006. godine Grad prijatelj djece i to s ponosom ističemo, ali to prijateljstvo s djecom nas obvezuje da uložimo još više napora i brige u pogledu ostvarivanja prava djece. Potrebno je uložiti još veće napore kako bi djeca bila upoznata i uključena u ostvarivanje svojih prava od kojih su posebno pravo na sigurnost, igru, pravo na zdrav život i obrazovanje. Stvaranje gradova po mjeri djece je važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja, koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici’, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

kosor_skupstinaU svečanom dijelu Savjetovanja dodijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2013. godini. Ove godine prijavljeno je 44 naj-akcija iz 38 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 16 gradova/općina. Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku. U zadnjih četrnaest godina program Gradovi i općine – prijatelji djece svojim aktivnostima doprinosi pozitivnim promjenama u korist djece, a lokalne uprave i samouprave, ustanove, institucije, udruge i pojedinci provedbom Akcije otvaraju nove prostore za međusobnu suradnju. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 96 gradova i općina.

Ovo je okupljanje poslužilo i kao prilika za predstavljanje Nacrta prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020.  Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, upoznao je sudionike s ključnom ulogom lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta dok je Tamara Tomažić Varga predstavila novi projekt Ureda UNICEF-a za Hrvatsku ‘Djeca su naš najvažniji posao’ koji se provodi u suradnji s privatnim sektorom.