Grad dvoraca i zmajeva

Grad na jugu Poljske, u samom centru Europe, osim što je poznat po prekrasnim dvorcima uz koje se vežu zanimljive legende, još je poznatiji po užasima iz Drugog svjetskog rata. Krakow je bio jedan od poljskih gradova u kojima se okupator nemilosrdno obračunavao sa Židovima i neistomišljenicima.

Grad je nastao spajanjem brda Krakus i Wanda, a prvi pisani trag grada vuče iz 7. stoljeća. Danas možemo reći da se grad sastoji od tri cjeline – Rynek Glowny, glavni trg u starome gradu, dvorac na brdu Wawel te Kazimierz koji su pretežno prije nastanjivali Židovi.

Legenda o zmaju Smoku Wawelskom

Zanimljiva je legenda koja se veže uz brdo Wawel i rijeku Wislu koja teče pored. Naime, ona kaže da je za vrijeme vladanja kralja Kraka živio zli zmaj Smok Wawelski koji je stalno radio štetu po kraljevstvu. Kako bi primirio zmaja, kralj se s njim dogovorio kako će mu prinositi kao žrtvu djevice iz sela, a ovaj će za uzvrat poštedjeti selo novih nedaća. Jednoga dana ponestalo je djevica te je na red došla kraljeva kći. Naravno, kralj to nije mogao dopustiti te je zato smislio plan – ponudit će ruku svoje kćeri onome tko ubije zmaja.

Wawel

Hrabri mladići su se upuštali u pustolovinu, no nitko nije preživio.

Tada se javio siromašan mladić. Kralju se nije svidjela ideja da siromašan seljak oženi njegovu kćer. Dopustio mu je borbu misleći kako će ga zmaj ionako ubiti kao i sve do tada.

No, mladić je imao mudri plan – ostavio je pred zmajevom spiljom ovcu napunjenu sumporom te ju je zmaj proždrljivi zmaj pojeo. Nakon toga je ožednio, nagnuo se nad rijeku Wislu, ali je kada se sumpor u spoju s vodom eksplodirao. Ishod je bila ženidba za bogatu kraljevu kćer.

Kvart poznat po Schindlerovoj listi

Kazimierz, nekada samostalni grad utemeljen davne 1335. godine od strane kralja Kazimierza Velikoga bilo je mjesto tolerancije i prosperiteta, a 1971. godine izgubio je status samostalnog grada i postao sastavni dio Krakowa. Nacisti su 1939. godine od njega napravili čekaonicu smrti za Židove. Nakon rata bio je dom siromašnima i poslijeratnim kriminalcima.

Sve do 1988. godine Kazimierz je propadao. Tada mu je Židovski kulturni festival koji je vratio život. Steven Spielberg je također značajno pridonio ponovnom razvitku Kazimierza snimivši ondje film Schindlerova lista 1993. godine.

Danas je ovo je prekrasan i turistički atraktivan dio Krakowa, pun gotičkih crkvi i sinagoga.

Sveučilišno središte

Podaci iz 2008. godine govore kako Krakow ima oko 757.000 stanovnika. Ovdje se nalaze neke od svjetski poznatih i uspješnih multinacionalnih kompanija kao što su Google, IBM i Motorola. Ono što je posebno pohvalno za njihovu ekonomiju jest niska stopa nezaposlenosti, u 2007. godini iznosila je tek 4,8 posto, dok je poljski prosjek oko 13 posto.

Krakow je i poznato sveučilišno središte. Poljski kralj Kazimierz Veliki 1364. godine osnovao je Uniwersytet Jagiellonski, koji je uz Praško tada postao jedino sveučilište u centralnoj Europi. S radom je počeo tri godine nakon osnivanja, a prvi studiji su bili: humanističke znanosti, medicina i pravo. Ovdje su studirali mnogi poznati umjetnici, matematičari, teolozi i liječnici, a među njima i Nikola Kopernik.

Rudnik soli – nezaobilazan dio Krakowa

Zateknete li se u Krakowu, rudnik soli Wieliczka svakako je mjesto koje morate posjetiti. Kontinuirano radi od srednjeg vijeka, zadnjih 700 godina. Proteže se na 300 kilometara, a doseže dubinu od 327 metara. Od 1978. godine nalazi se na Unescovoj listi Svjetskih kulturnih baština.

U sklopu rudnika postoji čak i klinika za liječenje raznih bolesti kao što su astme i upale dišnih puteva, upravo pomoću soli za koju je otkriveno da ima i terapeutska svojstva.

Za 4 dana Krakowa do kojeg se putuje autobusom morat ćete izdvojiti između 1500 i 2000 kuna, s time da se neki izleti dodatno plaćaju, kao što je ovaj rudnik soli.