Grickanje noktiju znači da ste – perfekcionist!

grickanje noktiju

Mame to mrze. Grickanje noktiju, omatanje kose oko prsta. Pokušavaju na različite načine objasniti svojoj djeci kako je to ružno.  Da. Ružno je gledati upaljenu kožicu, ružne nokte. Sjeti nas maminih troškova i mazanja kožice nekim ružnim, bljutavim premazima.

Ne volimo to vidjeti ni na svojoj “boljoj” polovici, doslovce živcira, a radimo li to same vjerojatno ni ne primijetimo ali zato živciramo druge.

Ali, pazite sad! Svi ti pokazatelji  kompulzivnog ponašanja, prema najnovijim istraživanjima, pokazuju da ste zapravo – perfekcionist. Istraživanje objavljeno u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry ovoga ožujka kaže da ovakva ponašanja pokazuju da je riječ o osobama kojima sve brzo dosadi. Takve su osobe sklonije frustracijama, nestrpljive su i izrazito nezadovoljne kad ne ostvare svoje ciljeve.

Istraživanje je provedeno na 48 sudionika, od kojih je polovica imala ovakve navike, ispunjavan je upitnik vezan za emocije i odrađen je intervju. Putem 4 scenarija: dosada, frustracija, stres i opuštanje, proučavane su njihove reakcije.

Ljudi skloni ovim navikama ne mogu se opustiti, niti mogu normalne, svakodnevne aktivnosti obavljati “normalnom“ brzinom.  Također, djeluju stalno nervozno, a vjerujemo da bi se mnoge mame složile s time.

Problem je u tome što te osobe najčešće nisu ni svjesne što rade. Primjerice, glumica Olivia Munn javno je priznala kako je nesvjesno sama sebi čupkala obrve. Zaista je ružno ostati bez cijele obrve, zar ne?

Foto: Pixabay.com